Jak jeść i nie przytyć w Święta?
ALICJA • dawno temuDo Świąt pozostały dwa dni. Niedługo zasiądziemy przy suto zastawionym stole i rozpoczniemy wielkie coroczne obżarstwo. Wcześniejsze odchudzanie się, aby wcisnąć się w ulubioną sukienkę pójdzie jak zwykle na marne. Chyba, że zastosujesz się do kilku rad. Jak jeść i nie przytyć w Święta?
Przygotowanie do Wigilii
Co roku popełniamy ten sam podstawowy błąd. Nie jemy nic do kolacji, a wieczorem wręcz rzucamy się na jedzenie. Jeśli chcesz zachować kształtną sylwetkę i nie przemienić się w obwisły worek może lepiej daruj sobie tę niezdrową tradycję. W ciągu dnia zjedz dwa lekkie posiłki. Przed kolacją wypij szklankę wody mineralnej lub soku.
Kolejna zabójcza dla figury tradycja to skosztowanie każdej z dwunastu potraw. Oczywiście próbować można, ale nie zapełniając talerz po brzegi każdą potrawą czy nakładając po kilka potraw na talerz jednocześnie. Spożywaj każdą potrawę oddzielnie, w małych porcjach. Jedz powoli, małymi kęsami. Jak poczujesz sytość przy szóstej potrawie, nie zmuszaj się do próbowania kolejnych. Za rok z pewnością zmniejszysz jeszcze bardziej nakładane porcje i zdołasz spróbować wszystkiego. Teraz nie warto. Chyba nie chcesz przez kolejne miesiące torturować się dietami, aby zgubić ten świąteczny dorobek, który rozlewa ci się na brzuchu.
Co ważne, rozpocznij kolację od surówek i sałatek. Zwykle są one zdrowsze i mniej kaloryczne. Dlatego, jeśli masz się już przejeść i zjeść czegoś najwięcej, niech będą to sałatki. Zazwyczaj pierwsze potrawy zjadamy w większych ilościach niż pozostałe.
Aha, i nie czekaj z kolacją do 20.00 czy 21.00. Pierwsza gwiazdka potrafi pojawić się już o 16.00. Jednak, by uczucie sytości utrzymało się do pasterki, rozpocznijcie kolację między 17.00 a 18.00. Zbyt wczesna kolacja może skończyć się podjadaniem w późnych godzinach nocnych. W końcu lodówka pełna świątecznych potraw kusi.
Przygotowanie potraw
Stosuj mniej kaloryczne zamienniki i zmniejszaj dodawaną do potraw ilość cukru i tłuszczu. Np. zamiast śmietany używaj kefiru. Zamiast oleju - oliwy z oliwek. Zamiast usmażyć karpia, lepiej go upiecz. Zmniejszaj ilość cukru dodawaną do ciast o ¼. Zmian tych nie odczujesz, a rezultaty będą ogromne. Staraj się jeść dużo ćwikły i chrzanu, gdyż ułatwiają one trawienie tłustych potraw i szybko sycą. Sięgaj po ciastka z cynamonem, gdyż cynamon przyspiesza przemianę materii. Wybieraj na święta chude mięso. Na stole niech pojawi się tyle samo owoców co ciast.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze