Niepowtarzalny keks i inne bożonarodzeniowe przepisy finalistki MasterChefa, czyli sposób na smaczne święta
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuŚwięta to czas rodzinnego ciepła i kulinarnych tradycji mieszających się z nowoczesnością. Pragniesz nieco urozmaicić doskonale znane przepisy wigilijne, które przygotowujesz co roku? Przekonaj się, że nawet najbardziej wymyślne dania świąteczne możesz stworzyć z prostych, tradycyjnych składników. Poznaj najciekawsze inspiracje świąteczne Kingi Paruzel, finalistki I edycji programu MasterChef.
Ten artykuł ma 3 strony:

Przepis na keks świąteczny
Aby przygotować pyszny keks świąteczny dla 12 osób, potrzebować będziesz:

- 100 g orzechów, np. laskowych lub włoskich;
- 600 g suszonych owoców, takich jak: daktyle, morele, śliwki, czy żurawina;
- 200 g mielonych migdałów;
- 1 pomarańczę;
- 1 cytrynę;
- 3 jajka;
- 1 łyżeczkę cynamonu;
- 3 łyżki oleju;
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej;
- szczyptę soli.
Zmieszaj wszystkie suszone owoce, a następnie dodaj sok z 1 pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Odstaw całość na ok. 10 minut. Migdały połącz z cynamonem, solą i gałką muszkatołową. Roztrzep jajka i zmieszaj ze startą skórką z cytryny. Następnie przelej do suszonych owoców i dokładnie wymieszaj.

Wyłóż formę o średnicy 25 cm papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C, ustawiając funkcję grzania góra-dół. Zmieszaj suche i mokre składniki i wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz przez ok. 60 minut lub dopóki patyczek wyciągnięty z ciasta nie będzie suchy. Ostudź ciasto i pokryj lukrem cytrynowym.
Aby zrobić lukier przygotuj:
- 1 szklankę cukru pudru;
- 1 łyżkę ciepłej wody;
- 1–2 łyżki soku z cytryny.
Przesiej cukier puder przez sito. Dodaj sok z cytryny i ucieraj, tworząc gęstą masę bez grudek. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody lub soku z cytryny. Natomiast jeżeli okaże się zbyt rzadki, dodaj cukier puder. Aby uzyskać inny kolor lukru dodaj sok z buraka (kolor czerwony), wodę z mrożonego szpinaku (kolor zielony) lub kurkumę (kolor żółty).

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze