Niepowtarzalny keks i inne bożonarodzeniowe przepisy finalistki MasterChefa, czyli sposób na smaczne święta
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuŚwięta to czas rodzinnego ciepła i kulinarnych tradycji mieszających się z nowoczesnością. Pragniesz nieco urozmaicić doskonale znane przepisy wigilijne, które przygotowujesz co roku? Przekonaj się, że nawet najbardziej wymyślne dania świąteczne możesz stworzyć z prostych, tradycyjnych składników. Poznaj najciekawsze inspiracje świąteczne Kingi Paruzel, finalistki I edycji programu MasterChef.
Ten artykuł ma 3 strony:
Przepis na domowy likier jajeczny
Aby przygotować 1 l Advocatu, będziesz potrzebować:
- 200 g cukru;
- 6 żółtek;
- 300 ml niesłodzonego mleka skondensowanego;
- 250 ml czystej wódki.
Żółtka ubijaj wraz z cukrem na parze przez ok. 6–7 minut. Gdy zgęstnieją i podwoją swoją objętość, a cukier się rozpuści, dodaj mleko i wódkę, cały czas mieszając. Ubijaj przez kolejne 5 minut, a następnie przelej do butelki, ostudź i umieść w lodówce.
Aby stworzyć likier kawowy lub czekoladowy, do ucieranych żółtych dodaj 2 łyżki kawy lub kakao. Możesz dodać do niego także ziarenka wanilii lub skórki z cytrusów, a zamiast wódki użyć białego rumu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze