Risotto z papryką i jesiennymi grzybkami –pycha!
DAMIESA • dawno temuNa pewno każdy z Was ma jakąś ulubioną potrawę, której jest wierny od lat, lub z zamiłowania do niej stosuje ją w stu różnych wersjach. Taką potrawą dla mnie jest risotto, czyli kolejna propozycja posiłku, która swe korzenie ma we Włoszech.
Za co ją tak lubię? Jest lekka, bardzo zdrowa, bogata w witaminy, a po jej zjedzeniu nie ma się uczucia ciężkości lub senności. Warto też wspomnieć, że risotto króluje także w jadłospisie osób walczących z nadwagą, więc jak można się łatwo domyślić, posiada niewiele kalorii, co powinno ucieszyć osoby pragnące pozbyć się tłuszczyku.
Podstawowym składnikiem risotto jest ryż, zwykle podsmażany na tłuszczu ( w wersji dla odchudzających się – na wywarze z bulionu). Można też pokusić się o dodanie do niego odrobiny wina, by nabrał dodatkowego aromatu.
Jako, że sezon na grzyby nadal trwa, dziś proponuję Wam przyrządzenie risotto z grzybami.
Czego potrzebujemy?
Ryż
1 cebulkę
1 marchewkę
Żółtą i czerwoną paprykę
Pomidory
Mięso (może być kurczak, kiełbasa, dziczyzna – wybór zależy od gustów).
Grzybki
Oliwę do smażenia
Przyprawy: sól i pieprz
Bulion rosołowy w kostce
Ser żółty
Wino
Ryż gotujemy w wywarze z bulionu. W tym czasie cebulkę, paprykę, mięso, grzyby i plasterki marchewki, podsmażamy na patelni w oliwie. Kiedy składniki nabiorą już apatycznego wyglądu, w końcowym etapie ich smażenia wrzucamy odsączony wcześniej ryż. Dla smaku możemy dodać trochę wina i najlepiej chwilę dusić pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Na samym końcu wrzucamy pokrojone pomidory. Do gorącego dania dodajemy starty ser żółty np. parmezan, przyprawy do smaku i dekorujemy np. natką.
Polecam wypróbować!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze