Jak zrobić risotto z ziemniakami?
OLIWKA . • dawno temuJeśli masz ochotę na szybkie danie z warzywami, to znalazłaś właśnie odpowiedni przepis. Risotto jest bardzo smaczne, a z tymi dodatkami także sycące i rozgrzewające, a zatem idealne na pogodę za oknem. Zielenina dodaje witamin, a kiełbaska pięknie pachnie. Oto obiad idealny.
Przygotuj:
- szklankę ryżu
- 3 ziemniaki
- marchew
- por
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 3–4 pieczarki
- 20 dag kiełbasy zwyczajnej
- 3 łyżki oleju
- bazylię
- tymianek
- sól
- pieprz
Krok 1
Jak zrobić risotto? Zacznij od dzielenia na mniejsze części. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Podobnie zrób z marchewką i kiełbasą. Z pieczarek stwórz plasterki, a dymkę posiekaj.
Krok 2
Przygotowywanie risotto ma swój początek w smażeniu. Wrzuć na rozgrzany olej warzywa i kiełbasę, a po 4 minutach dodaj opłukany ryż. Powinien się delikatnie zeszklić, będzie to trwało ok 3 minuty.
Krok 3
Zalej wszystko 4 szklankami wrzątku i gotuj 15 minut. Oczywiście musisz także doprawić pyszną potrawę suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem.
Krok 4
Po kwadransie ryż powinien być miękki, odkryj wtedy naczynie i gotuj risotto jeszcze 6 minut.
Krok 5
Pozwól by danie ryżowe nabrało odpowiedniego smaku w piekarniku. Włóż je tam na 15 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze