Składniki:
- 1-2 torebki ryżu dlugozianistego,
- 15-20 dkg pieczarek,
- 15 dkg boczku,
- 15 dkg żółtego startego sera,
- 1 cebula,v- zmiażdzony ząbek czosnku,
- 1/2 puszki zielonego groszku,
- bulion,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotwać w bulionie.Boczek pokroić w kostkę, zrumienić w rondlu, dodaćposiekaną cebulę i czosnek, smażyć 2-3 min., mieszając. Przełożyć na talerzyk.Pieczaki podsmażyć na maśle na "złoty kolor" :-), lekko posolić. Przełożyć na talerzyk.W rondlu rozgrzać łyżkę masła, wsypać ryż, dodać boczek z cebulą,pieczarki, groszek, wymieszać, doprawic pieprzem i jeśli trzeba solą,chwilę przesmażyć, mieszając.Na koniec dodać ser i wymieszać jeszcze raz.
Jak podawać?
Np. ze skrzydełkami z kurczaka i dowolną sałatką/surówką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | dickw |