Rodzaje oleju
DAMIESA • dawno temuWszyscy mamy go w kuchni i dodajemy podczas przyrządzania potraw. Niewielu z nas się jednak zastanawia nad wpływem oleju na nasz organizm. Jaki rodzaj tego tłuszczu wybrać, by przyniósł nam jak najwięcej korzyści? Przedstawiamy kilka bardziej popularnych.
Olej rzepakowy
Jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych omega-6 i omega-3. Do tego ten rodzaj oleju obfituje w witaminę E, polifenole oraz antyoksydanty, które pomagają zwalczać pierwsze oznaki starzenia się. Olej rzepakowy słynie także z tego, że znacznie redukuje ryzyko zachorowania na choroby serca i wspomaga funkcjonowanie mózgu. Reguluje także poziom cholesterolu.
Olej kokosowy
Ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, dlatego pomaga w procesach trawienia, leczy wrzody oraz podnosi odporność organizmu. Nadaje się nie tylko do potraw, ale także ciast czy deserów.
Olej z pestek dyni
Dobroczynnie działa na układ krwionośny, a także reguluje trawienie, pomaga przy wzdęciach, likwiduje pasożyty jelit oraz zwalcza alergie skórne. Do tego wzmacnia także układ odpornościowy i oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn.
Olej z pestek winogron
Przeciwdziała miażdżycy i chroni przed chorobami serca. Obniża także poziom złego cholesterolu.
Olej sojowy
Zawiera dużo witaminy E, która odpowiada za likwidację wolnych rodników, a więc zapobiega oznakom starzenia się. Do tego olej sojowy posiada w swoim składzie lecytynę i flawonoidy. Zmniejsza ryzyko chorób krążenia. Nadaje się do sałatek i mięs.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze