Dynia makaronowa - jak ją przyrządzić?
ALICJA • dawno temuDynia zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor oraz witaminę A, B i C. Jest niskokaloryczna i ma łagodne działanie moczopędne. Jej subtelny i łagodny smak stwarza ogromne możliwości kulinarne. Dynię można podać w postaci puddingu, jako dodatek do ciast oraz jako… makaron. Jak przyrządzić dynię makaronową?
Składniki:
- dynia makaronowa,
- drobno posiekana cebula,
- 2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów,
- 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę,
- 2 szklanki pokrojonych na plasterki pieczarek,
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
- ¼ oliwy z oliwek,
- 1 i ½ tartego sera żółtego,
- rozmaryn, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia
Przekrój dynię na pół i połóż obie połówki płaską stroną na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piecz przez ok 30 min. Dynia po upieczeniu ma być miękka, ale wciąż jędrna. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, przysmaż cebulkę i selera. Dodaj grzybki, czosnek, rozmaryn i pomidory. Przypraw całość i dobrze wymieszaj. Zestaw z palnika. Miąższ dyni wydrap widelcem i dodaj do zawartości rondelka. Całość jeszcze chwilkę podsmaż. Po wyłożeniu na talerz posyp startym serem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze