Doładuj baterie witaminami
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuLato to pora roku, która wymaga zwiększonej energii. Nie zapominaj więc o prawidłowym odżywianiu, zwłaszcza o codziennym spożywaniu 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Zawarte w nich naturalne witaminy i minerały, dostarczane w prawidłowych proporcjach, pozwolą zachować zdrowie i dobre samopoczucie oraz przekształcą się w energię i chęć do działania.
Warto jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce sezonowe oraz wytworzone z nich soki. W danych porach roku nasz organizm ma różne potrzeby. Latem – w gorące dni – jesteśmy bardziej spragnieni. Sezonowe letnie warzywa i owoce oferują to, czego akurat potrzebuje nasz organizm i wtedy też są najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze.
— Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Przykładem może być witamina C, która zawarta w produktach naturalnych jest znacznie lepiej przyswajalna. Niestety, witamina C jest regularnie wypłukiwana z naszego organizmu. Aby utrzymać optymalny jej poziom, musimy ją dostarczać w sposób ciągły, np. jedząc jedno jabłko, pijąc szklankę soku, zjadając garść suszonych warzyw lub owoców – ale w odstępach czasowych, tak aby na bieżąco uzupełniać jej braki. – radzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.
Letnie dni powodują duży ubytek wody w organizmie. Dlatego latem tak ważne jest dostarczanie organizmowi dużej ilości płynów. Warzywa, owoce oraz soki powinny stać się naszym nieodłącznym towarzyszem. Pomagają nie tylko ugasić pragnienie, ale także pozwalają uzupełnić braki płynów w organizmie. Sięgaj po jabłko, truskawki, arbuza lub sok przy każdej możliwej okazji.
Wybierz arbuzy - im czerwieńsze, tym lepsze, bowiem zawierają więcej wzmacniającego serce likopenu. Jest on silnym przeciwutleniaczem – zapobiega różnym chorobom i przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry i narządów wewnętrznych. Ponadto, arbuzy zawierają pektyny i błonnik, w więc wspomagają perystaltykę jelit i wywołują uczucie sytości.
Sięgnij po truskawki, maliny, jagody, porzeczki, które dostarczają cennych przeciwutleniaczy. Mają bardzo dużo witamin. Dzięki dużej zawartości witaminy C i prowitaminy A chronią skórę przed zbyt szybkim starzeniem się. Zwalczają wolne rodniki. Owoce lasu, zwłaszcza jagody, są sprzymierzeńcem kobiet z cerą naczynkową. Zwalczają pajączki. Pomagają w mikro-cyrkulacji i wzmocnieniu naczyń włosowatych. Czerwone porzeczki są skarbnicą witamin: C, B, E, H, P i K. Zwłaszcza dzięki tym ostatnim wzmacniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają żylakom i krwawieniu z nosa. Jagody czarne (zwane także borówkami) wzmacniają wzrok dzięki zawartości flawonoidów i antocyjanów. Działają przeciwzapalnie. Garbniki tych owoców niszczą bakterie chorobowe – coli, pałeczki salmonelli, paciorkowce. Pektyny i garbniki działają także przeciwbiegunkowo. Owoce jagodowe zawierają także magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, miedź, bor, cynk i mangan. Wzmacniają odporność, chronią przed różnymi chorobami. Dla ochłody możesz z sezonowych owoców przygotować lody jogurtowe. Jedz je garściami. Nie utyjesz. W 100 g jagód mieści się tylko 16 kalorii.
W gorące dni niezastąpione będą soczyste melony – dostarczą organizmowi prowitaminy A i E (ważnej dla skóry i układu odpornościowego), witaminy C oraz kwasu foliowego (ten polecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży). Zawierają beta-karoten, żelazo, błonnik. Chronią przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry, mózgu i mięśni. Jeden melon dwa razy w tygodniu wystarczy by ugasić pragnienie i dostarczyć niezbędnych substancji.
Czy wiesz, że w 100 g marchwi mieści się 12 mg beta-karotenu? A beta – karoten jest główną substancją antyutleniającą. Marchewka ochroni twoją skórę przed starzeniem się. Sok z marchwi jest lepszy niż samoopalacz. Dzięki marchewce i soku z marchwi, będziesz mieć naturalną opaleniznę. Zawarty w nich karoten stymuluje wzrost produkcji melaniny – naturalnego pigmentu skóry, który zatrzymuje promieniowanie UV i chroni skórę przed złymi skutkami opalania. Zaś zwarty w marchwi selen chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem oraz przed zanieczyszczeniami środowiska. Marchewka to bardzo dobre źródło błonnika, który wspomaga trawienie. Latem powinnaś jeść jedną marchewkę dziennie lub pić z niej sok. Szklanka soku marchwiowego to ok. 86 kcal.
O letnich pomidorach śpiewa się nawet piosenki. I nic dziwnego, bowiem nie tylko świetnie smakują, ale zawierają także dużo usprawniającego trawienie błonnika, witaminy C i obniżającego ciśnienie potasu. Chronią przed różnymi dolegliwościami. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, ryzyko rozwoju nowotworów prostaty, płuc, przewodu pokarmowego, jelita grubego, trzustki, żołądka. Zawierają antyutleniacze, są pogromcami wolnych rodników. Spożywaj je pieczone, surowe w sałacie z oliwą z oliwek, bo ta wzmaga działanie zawartego w pomidorach potasu. Przygotuj z nich sosy i przetwory na zimę, pij gęste soki. Szklanka soku pomidorowego pita codziennie zapewni zdrowie, urodę, młodość, a także ukoi skołatane nerwy. Pomidory powinnaś jeść codziennie. Mają mało kalorii – szklanka soku pomidorowego to tylko 26 kcal.
Brokuły i kalafiory możemy serwować na obiad na zmianę z ziemniakami i ryżem. Są one świetnym źródłem prowitaminy A, witamin z grupy B1, B2, PP, kopalnią witaminy C (brokuły mają więcej witaminy C niż pomarańcza) i E (obie stymulują naturalne mechanizmy obronne organizmu), a także potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i usprawniającego trawienie błonnika. Obniżają poziom złego cholesterolu. Są to warzywa antynowotworowe, zapobiegają nowotworom dzięki siarce i substancjom zwanym indolami, które oczyszczają organizm. Powinnaś jeść przynajmniej 200 g tygodniowo.
Lato to prawdziwa eksplozja świeżych warzyw i owoców! Korzystaj z dobrodziejstw ciepłego słońca, w promieniach którego dojrzewają truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki. W gorące dni najlepiej wybierać soczyste owoce – arbuzy, melony, brzoskwinie. Podczas wycieczki do lasu nazbieraj świeżych poziomek, borówek lub jeżyn. Nie zapominaj o warzywach: groszku lub młodych ziemniakach.
Czerp z natury i lata to, co najlepsze! Wybieraj warzywa, owoce oraz soki, które oferują ci witaminy i orzeźwienie, którego potrzebujesz w gorące dni. Pamiętaj, by spożywać 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie i staraj się, by porcje były różnorodne i spożywane regularnie.
Więcej informacji o zdrowym odżywianiu znajdziesz na stronie www.5porcji.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze