Wypróbuj przepyszny przepis na ryż w mleku kokosowym z pieczoną dynią
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuSzukasz przepisu na rozgrzewające danie, pełne aromatycznych przypraw? Wypróbuj przepis na orientalny ryż w mleku kokosowym z dodatkiem pieczonej dyni. Jest to danie wegańskie, bezglutenowe i idealne na chłodne, jesienne dni. Spróbuj koniecznie!
Składniki ryżu w mleku kokosowym
Do przygotowania tego oryginalnego dania wykorzystać możesz suszone pomidory i paprykę lub gotowy zestaw składników, taki jak ryż z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Aby przygotować 4 porcje orientalnej potrawy potrzebować będziesz:
Dynia:
- 1 kg dyni;
- 2–3 łyżki oleju;
- ½ łyżeczki ostrej papryki;
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki;
- szczyptę soli.
Ryż:
- 1 opakowanie ryżu z pomidorami i papryką (250 g);
- 1 cebulę;
- 1 puszkę mleka kokosowego;
- 2–3 łyżki oleju;
- 5 liści curry;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki;
- 1 łyżeczkę kurkumy;
- 1 łyżeczkę kuminu;
- odrobinę ostrej papryki;
- szczyptę soli;
- garść liści kolendry;
- posiekane świeże chili.
Przygotowanie ryżu w mleku kokosowym
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj, obierz i pokrój w kostkę dynię. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym.
Następnie dodaj olej, ostrą i słodką paprykę i dosól do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40–50 minut.
Po ok. 20–25 minutach możesz zacząć przygotowywać ryż. Na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty smaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj czosnek oraz przyprawy i smaż kolejną minutę. Zamiast przypraw użyć możesz gotowej mieszanki curry. Następnie dodaj całe opakowanie ryżu z pomidorami i papryką i smaż przez 2 minuty. Wlej mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj składniki. Puszkę po mleku napełnij wodą i wlej ją do ryżu. Gotuj danie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos odparuje zbyt szybko, należy dodać trochę wody.
Ryż serwuj z ciepłą dynią, kolendrą i chili.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze