Ryż po japońsku
KAROLINA • dawno temu • 2 komentarzeO tym, że jedzenie ryb jest bardzo zdrowe przekonaliśmy się na własnej skórze dopiero wtedy, gdy w naszym kraju zapanowało prawdziwe szaleństwo na punkcie sushi, będącego jednym z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej. Jednak z uwagi na to, że jest to kultura kulinarna bardzo nam odległa, nie zawsze mamy możliwość poznać ją trochę bliżej. Co prawda pojawia się coraz więcej japońskich restauracji, jednak skupiają się one na dobrze nam znanej potrawie, jaką jest właśnie sushi. Innym natomiast produktem niezwykle popularnym w rejonie Azji, ale także i nam dość dobrze znanym jest ryż. Nie pozostaje nam nic innego, jak przygotowanie wyśmienitego dania, jakim jest ryż po japońsku. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się znacznie więcej na temat japońskiej tradycji kulinarnej oraz jak zrobić japoński ryż. Być może ta potrawa zainspiruje cię do tego, by poznać kuchnię Japonii jeszcze bliżej, a nawet wybrać się do tego kraju w kulinarną podróż.
Kuchnia japońska
Co ciekawe, podobnie jak kuchnia polska czy kuchnia włoska, tradycja kulinarna Japonii nie oparła się różnego rodzaju wpływom. Najbardziej doniosłym przykładem jest tutaj oddziaływanie na kuchnię japońską nawyków żywieniowych mieszkańców USA, zwłaszcza po okresie drugiej wojny światowej. Obok tego natomiast mamy do czynienia z przepisami kuchni japońskiej w jej wydaniu tradycyjnym. I właśnie do tego czasu nawiązuje potrawa, do której używa się ryżu japońskiego. Ryż bowiem jest produktem, który od zawsze stanowił nieodzowny element omawianej tradycji kulinarnej. To właśnie on jest do dziś głównym źródłem skrobi. Kiedyś był używany właściwie do każdego posiłku, obecnie jednak na śniadanie Japończycy coraz częściej sięgają po chleb. Nie zmienia to faktu, że przez wieki powstało wiele japońskich przepisówna przyrządzanie omawianego produktu. Ryż charakterystyczny dla tego kraju posiada krótkie ziarno i po ugotowaniu staje się lepki. Tradycyjnie ryż ten był oczyszczany i taki uważany jest za najsmaczniejszy, jednak z uwagi na walory zdrowotne coraz częściej doceniany jest ryż brązowy. Jeżeli chcesz poznać sposób na jego przygotowanie, zapoznaj się z przepisem na japońskie danie.
Japoński ryż
Do przygotowania ryżu po japońsku będziesz potrzebowała następujących produktów:
- 4 szklanek ryżu białego gotowanego na parze,
- 2 filetów z piersi kurczaka,
- 1 cebuli,
- 400 ml zupy dashi,
- 3 łyżek cukru,
- 4 jajek,
- 7 łyżek sosu sojowego,
- 3 łyżek mirinu.
Sposób przygotowania:
Na początku należy wlać zupę do dużej patelni i dodać do niej cukier, sos sojowy, a także mirin. Następnie do gotującej się zupy dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i gotujemy całość przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do potrawy pokrojonej cebuli i gotowanie przez jeszcze kilka minut. Na koniec w miseczce roztrzepujemy jajka i po zmniejszeniu temperatury gotowania dodajemy je do zupy i przykrywamy na minutę pokrywką. Następnie przygotowany sos wlewamy na ryż i serwujemy w małej miseczce. Możemy także ozdobić potrawę suszonymi płatkami mirinu. Możesz także dodać do sosu wodorosty.
Smacznego!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze