Jak zrobić ryż na słodko?
![Oliwka .](https://m.kafeteria.pl/default-female-29937fb77cd7362ef,20,20,1,0.png)
![](https://m.kafeteria.pl/jak-zrobic-ryz-na-slodko-439379f,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dobre przepisy na pyszne desery to rzadkość. Ryż na słodko należy jednak do tego nielicznego grona smacznych, ale równocześnie prostych w przygotowaniu smakołyków. Spróbuj go przyrządzić i przekonasz się jak łatwo można zastąpić dzieciom słodycze. A taki ryż z bitą śmietaną i konfiturami będzie na pewno zdrowszy, niż zwykłe cukierki czy batoniki.
Przygotuj:
- 250 g ryżu
- 250 ml śmietanki
- 700 ml mleka
- 100 gramów konfitur wiśniowych
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- cynamon
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Krok 1
Ugotuj mleko z dodatkiem cukru waniliowego.
Krok 2
W rondelku rozpuść masło i wsyp ryż. Smaż go chwilę, do momentu kiedy zrobi się szklisty.
Krok 3
Teraz wlej do ryżu mleko i gotuj, aż cały płyn się wchłonie.
Krok 4
Po ugotowaniu i przestudzeniu, wstaw ryż do lodówki na godzinę.
Krok 5
Deser ryżowy będzie pyszny z bitą śmietaną posłodzoną cukrem pudrem.
Krok 6
Ryż na słodko już prawie gotowy. Ułóż go na talerzu i zrób w środku zagłębienie. Włóż do niego bitą śmietanę, posyp ten pyszny deser cynamonem i na koniec dodaj konfitury.
Krok 7
Dobre przepisy mają to do siebie, że pozostawiają kucharzowi pole do popisu. Spróbuj stworzyć na talerzu ciekawe kombinacje. Zaskocz pięknie udekorowanym pysznym deserem.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?](https://m.kafeteria.pl/opaski-stabilizujace-do--1eef580,95,95,1,0.jpg)
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Ablacyjny laser frakcyjny - złoty standard w odmładzaniu](https://m.kafeteria.pl/adobestock-195284365-las-68d7c15,95,95,1,0.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze