Jak zrobić ryż na słodko?
OLIWKA . • dawno temuDobre przepisy na pyszne desery to rzadkość. Ryż na słodko należy jednak do tego nielicznego grona smacznych, ale równocześnie prostych w przygotowaniu smakołyków. Spróbuj go przyrządzić i przekonasz się jak łatwo można zastąpić dzieciom słodycze. A taki ryż z bitą śmietaną i konfiturami będzie na pewno zdrowszy, niż zwykłe cukierki czy batoniki.
Przygotuj:
- 250 g ryżu
- 250 ml śmietanki
- 700 ml mleka
- 100 gramów konfitur wiśniowych
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- cynamon
Krok 1
Ugotuj mleko z dodatkiem cukru waniliowego.
Krok 2
W rondelku rozpuść masło i wsyp ryż. Smaż go chwilę, do momentu kiedy zrobi się szklisty.
Krok 3
Teraz wlej do ryżu mleko i gotuj, aż cały płyn się wchłonie.
Krok 4
Po ugotowaniu i przestudzeniu, wstaw ryż do lodówki na godzinę.
Krok 5
Deser ryżowy będzie pyszny z bitą śmietaną posłodzoną cukrem pudrem.
Krok 6
Ryż na słodko już prawie gotowy. Ułóż go na talerzu i zrób w środku zagłębienie. Włóż do niego bitą śmietanę, posyp ten pyszny deser cynamonem i na koniec dodaj konfitury.
Krok 7
Dobre przepisy mają to do siebie, że pozostawiają kucharzowi pole do popisu. Spróbuj stworzyć na talerzu ciekawe kombinacje. Zaskocz pięknie udekorowanym pysznym deserem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze