Jak zrobić ryż na słodko?



Dobre przepisy na pyszne desery to rzadkość. Ryż na słodko należy jednak do tego nielicznego grona smacznych, ale równocześnie prostych w przygotowaniu smakołyków. Spróbuj go przyrządzić i przekonasz się jak łatwo można zastąpić dzieciom słodycze. A taki ryż z bitą śmietaną i konfiturami będzie na pewno zdrowszy, niż zwykłe cukierki czy batoniki.
Przygotuj:
- 250 g ryżu
- 250 ml śmietanki
- 700 ml mleka
- 100 gramów konfitur wiśniowych
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- cynamon

Krok 1
Ugotuj mleko z dodatkiem cukru waniliowego.
Krok 2
W rondelku rozpuść masło i wsyp ryż. Smaż go chwilę, do momentu kiedy zrobi się szklisty.
Krok 3
Teraz wlej do ryżu mleko i gotuj, aż cały płyn się wchłonie.
Krok 4
Po ugotowaniu i przestudzeniu, wstaw ryż do lodówki na godzinę.
Krok 5
Deser ryżowy będzie pyszny z bitą śmietaną posłodzoną cukrem pudrem.
Krok 6
Ryż na słodko już prawie gotowy. Ułóż go na talerzu i zrób w środku zagłębienie. Włóż do niego bitą śmietanę, posyp ten pyszny deser cynamonem i na koniec dodaj konfitury.
Krok 7
Dobre przepisy mają to do siebie, że pozostawiają kucharzowi pole do popisu. Spróbuj stworzyć na talerzu ciekawe kombinacje. Zaskocz pięknie udekorowanym pysznym deserem.

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze