Składniki:
- ryż,
- mleko,
- jabłko,
- banan,
- łyżka dżemu brzoskwiniowego,
- łyżka dżemu wiśniowego (lub innego czerwonego).
Jak przyrządzić?
Ugotować ryż na mleku tak, aby juz gotowy był dość gęsty. Lekko go ostudzić. Do salaterki nałożyć cienką warstwę ryżu, następnie przykryć go cienką warstwą jabłka i banana. Czynność powtórzyć (ryż - jabłko - banan). Na samym wierzchu ułożyć ryż przy samych brzegach miseczki, a środek wyłożyć dżemem brzoskwiniowym. Przyzdobić dżemem wiśniowym.
Potrzebne przybory:
Garnek, łyżka, tarka z dużymi oczkami, salaterka (miseczka).
Uwagi:
Tak przygotowany ryż można podać na śniadanie, kolację bądź podwieczorek. Naprawdę PYCHA !!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | wAniLia |