Warzywa z ryżem
KAROLINA • dawno temuZdarza się, że czasami, nie posiadając pełnego oglądu sytuacji, wyrażamy na temat jakiejś rzeczy krzywdzące sądy. Tak też jakiś czas temu było z kuchnią chińską, którą kojarzyliśmy głównie z jedzeniem bardzo egzotycznych potraw, których spożywanie w Polsce byłoby nie do pomyślenia. Niezbyt dobrą opinię o tej naprawdę wielkiej tradycji kulinarnej zyskały także przydrożne bary szybkiej obsługi oferujące chińskie jedzenie. Na szczęście w ostatnim czasie coraz częściej podróżujemy, a z dalekich wojaży wracamy pełni zaufania i fascynacji kuchniami z nawet najdalszych zakątków świata. Co prawda w naszym kraju trudno jest odtworzyć wiele chińskich dań, z uwagi na brak niezbędnych do ich wykonania produktów. Nie pozostaje nam nic innego, jak wykorzystać to, co mamy i jeżeli nie wiernie odwzorować kuchnię azjatycką, to chociaż zainspirować się nią. Dla tych, którzy nie mają zaufania do jej dokonań, mamy propozycję dość zwyczajną, lecz bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. Jeżeli poświęcisz chwilę na przeczytanie poniższego artykułu, dowiesz się, jak zrobić ryż z warzywami po chińsku, a także poznasz ciekawe informacje na temat chińskiej kuchni.
Chińskie potrawy
Niektórzy z nas żyją w błędnym przekonaniu, że poznali tajemnice kuchni azjatyckiej. Takie podejście powoduje tylko, że przestajemy być otwarci na wszelkiego rodzaju informacje dochodzące do nas na jej temat. Prawdziwi profesjonaliści z pewnością bez żadnych kompleksów stwierdzają, że chińskie dania kryją w sobie tyle tajemnic, że trudno jest je posiąść nie tylko osobie z zewnątrz, ale także rodzimym mieszkańcom. Trzeba bowiem pamiętać, że mówiąc o chińskich potrawach,mamy tak naprawdę do czynienia nie tylko z bardzo długą tradycją kulinarną, lecz także z ogromnym zróżnicowaniem i zasięgiem jej wpływów. Na jej historię składają się dzieje wielu grup etnicznych, czasami bardzo różniących się kulinarnymi upodobaniami. Znaleźć tu można potrawy bardzo słodkie, słone, kwaśne, ale także niezwykle subtelne i łagodne w smaku. Obok tak bardzo odważnych potraw, jak mięso psa albo zgniłe jajka, ma ona wiele do zaoferowania również wegetarianom, a nawet weganom. I to właśnie ich będziemy starali się przekonać, że kuchnia chińska to mozaika, będąca źródłem niekończących się inspiracji. Bazując na niej, przygotujemy ryż smażony z warzywami. Jest to pomysł nie tylko smaczny, ale również prosty w realizacji, bo wszystkie składniki doryżu po chińsku z warzywamiz łatwością dostaniemy w każdym sklepie. Jeżeli nie znasz kuchni chińskiej albo dotąd widziałaś ją jako tradycję kulinarną o bardzo odważnych pomysłach, zapoznaj się z przepisem na ryż z warzywami po chińsku.
Przepis na ryż z warzywami
Do przygotowania ryżu z warzywami na sposób chiński będziesz potrzebowała:
- 1 szklanki surowego ryżu,
- 2 szklanek mrożonej mieszanki chińskiej,
- 2 szklanek wody,
- 2 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżek oleju.
Sposób przygotowania:
Do rondla wlewamy wodę, sos sojowy i olej. Czekamy, aż woda zacznie się gotować i wrzucamy do niej ryż. Po około 5 minutach dodajemy do całości 2 szklanki mrożonej mieszanki chińskiej. Całość potrawy gotujemy pod przykryciem do czasu, aż warzywa i ryż będą miękkie. W razie konieczności możesz dodać odrobinę więcej wody i sosu. Zwłaszcza pod koniec gotowania musisz mieszać potrawę, aby nie przywarła do dna garnka.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze