Świeże maliny - przepis na pyszną tartę!
ISABELLE • dawno temuLato powoli się kończy, a tym samym sezon na letnie owoce – coraz rzadziej spotykamy cytrusy, truskawki, arbuzy czy melony. Ale spokojnie, przecież moda na warzywa i owoce trwa cały rok, pozostaje tylko kwestia, na jakie i które bardziej lubimy. Oczywiście bezkonkurencyjne są całoroczne owoce typu jabłka. Teraz królują jednak śliwki, porzeczki, jagody i maliny. Tych ostatnich jest chyba najwięcej. Dlatego pomyślałam, że oprócz dżemów i powideł, można zrobić pyszne ciasto z malinami w roli głównej. A konkretniej francuską tartę.
Pyszna tarta ze świeżymi malinami — składniki
Tarta to rodzaj kruchego ciasta, zwykle francuskiego, które można piec zarówno na słodko, jak i na słono. W pierwszym przypadku nadzieniem są oczywiście owoce, w drugim – warzywa bądź grzyby. Dzisiejszy przepis przedstawia ciasto z malinami w polewie z wina. Brzmi ciekawie!
Ciasto:
- ¼ szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- zaokrąglona ¼ łyżeczki soli,
- 7 łyżek masła, pokrojonego na kawałki,
- 1 duże żółtko,
- ½ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- 3 łyżki zimnej wody.
Nadzienie:
- ½ kg malin,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- ¾ szklanki wina Porto,
- 2 szklanki mascarpone,
- ¼ szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny,
- ¾ łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii.
Tarta z malinami — przygotowanie
- Ciasto:
Zmieszać mąkę, cukier, sól i masło w misce i ugniatać opuszkami palców lub miksować do momentu, aż ciasto przyjmie kształt bryły wielkości grochu. Żółtka jajek, wanilię, sok z cytryny i wodę roztłuc widelcem, a następnie skropić tą mieszaniną mąkę i znów wymieszać widelcem, aż składniki dokładnie się połączą. Teraz delikatnie należy zagnieść ciasto rękami na lekko przyprószonej mąką desce. Położyć ciasto w foremce na środku i lekko, palcami rozprowadzać po całej blaszczce i przykryć folią. Wsadzić ciasto do rozgrzanego do 190° C piekarnika i piec, dopóki ciasto nie zrobi się złote (czyli ok. 20 minut). Po tym czasie zdjąć folię i dalej piec jeszcze przez 20 minut. Wyjąć blachę i studzić ciasto (ok. 45 minut).
- Nadzienie:
Wymieszać maliny i cukier w misce i pozostawić na 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Potem wrzuć do małego rondla i dodaj Porto i gotuj, dopóki roztwór nie zmniejszy się do rozmiaru ¼ szklanki (czyli przez ok. 15–20 minut). Następnie przelej do miski i pozostaw do ostygnięcia. W między czasie w rondlu wymieszaj mascarpone, cukier puder, sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli – do uzyskania jednolitej masy.
Na upieczonym cieście najpierw rozprowadzić masę z serem mascarpone, a następnie na sam wierzch połóż maliny z winem. Odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
Prawda, że nic trudnego? A jakie pyszne!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze