Właściwości cebuli
DAMIESA • dawno temuJej ostry smak i aromatyczny zapach nie wszystkim odpowiada. Obieranie jej natomiast powoduje, że trudno powstrzymać się od uronienia łzy. Cebula to bogate źródło właściwości leczniczych, więc warto się przekonać do jej jedzenia, jeśli nie w czystej postaci, to chociaż jako dodatek do pożywnych sałatek czy pieczonych mięs.
Odmiany cebuli
Najpopularniejsza jest nadal ta biała, którą dodajemy do mięs. Tuż za nią plasuje się czerwona, która ma nieco łagodniejszy smak i jest często używana jako składnik sałatek. W kuchni chętnie używa się także szalotki, zwanej czosnkiem askalońskim. Ta odmiana z kolei cechuje się wydłużonym kształtem i delikatnym smakiem.
Właściwości lecznicze cebuli
Do najważniejszych profitów zalicza się przede wszystkim działanie bakteriobójcze. Sok z cebuli jest więc sprawdzonym sposobem na szybkie gojenie się ran i i świetnym środkiem kojącym ukąszenia komarów czy os. Jej aromat działa jak aromaterapia, która pomaga w leczeniu alergii i kataru.
Cebula stosowana w kuchni, dostarcza nam moc witamin, takich jak A, C i E, a także pierwiastki, m.in.: fosfor, siarka, potas czy żelazo. Spożywanie jej przyspiesza wydzielanie soków trawiennych, obniża zatem cholesterol oraz pobudza wydalanie moczu. Z innych dobroczynnych korzyści wymienia się także jej pozytywny wpływ na zdrowy wygląd skóry i włosów (zapobiega przetłuszczaniu się), a także zmniejsza ryzyko zakrzepicy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze