Jak obrać ananasa? Szybki i łatwy sposób na obranie egzotycznego owocu
JOANNA KOBYLAŃSKA • dawno temu • 1 komentarzŚwieży ananas to przede wszystkim smak, zapach i samo zdrowie. Niestety ze względu na kłopotliwość związaną z jego obieraniem, często wybierasz ananasa w puszce, który jest bardzo słodki i w niczym nie przypomina świeżego owocu. Zapomnij o ograniczeniach smakowych i obierz ananasa we własnej kuchni, bo tak naprawdę niewiele potrzebujesz, aby w niezawodny sposób pozbyć się grubej skórki.
Ananas jest źródłem witaminy C oraz wielu soli mineralnych. Regularnie spożywając ten smaczny owoc zapewnisz sobie poprawę skóry, a wszelkie stany zapalne skutecznie zostaną zniwelowane. Na dodatek dzięki niemu pozbędziesz się raz na zawsze kłopotliwej zgagi. Nie wiesz jak obrać ananasa? Przeczytaj poniższe wskazówki.
Obierania ananasa – potrzebne narzędzia
Chcąc skutecznie i błyskawicznie obrać ananasa potrzebujesz wyłącznie dużego ostrego noża (najlepszy jest tzw. nóż szefa kuchni) oraz deski do krojenia. Jeśli wszystko masz przygotowane, pora zająć się pracą. Na sam początek odetnij koniec ananasa, czyli ten, na którym zazwyczaj stawiany jest owoc. Następnym krokiem w obieraniu ananasa jest odcięcie drugiej krawędzi, gdzie znajdują się ostre liście. Pamiętaj, że wykonywane cięcia powinny być na tyle blisko skórki, aby nie zmarnować nadmiaru miąższu, ale na tyle głęboko, żeby nie pozostawić na wierzchu typowych wrośniętych twardych elementów zewnętrznych. Tak przygotowany owoc doskonale nadaje się do dalszego obierania.
Obieranie ananasa – kłopotliwa skórka
Przy obieraniu ananasa bardzo ważne jest odcięcie jego dwóch końców. Kiedy postawisz owoc na przeciętej części uzyskasz stabilną podstawę do kolejnego etapu. Zacznij ostrożnie oraz powoli odcinać od brzegów ananasa jego skórkę. Zrób to dzieląc powierzchnię owocu na około 6–8 fragmentów, aby ilość miąższu po obraniu była jak największa. W trakcie obierania ananasa na pewno zauważysz, że pod samą skórką owoc jest bardzo twardy i odznacza się charakterystyczną włóknistością. W związku z tym nie minimalizuj ścinanej warstwy, bo później będziesz mieć problemy z krojeniem.
Obieranie ananasa - usunięcie rdzenia
Po pozbyciu się skórki otrzymasz owoc w kształcie zbliżonym do walca. Następnym etapem w obieraniu ananasa jest usunięcie niepotrzebnego i równie niesmacznego rdzenia, którego nie wolno pod żadnym pozorem jeść. Najlepiej postawić ananasa pionowo oraz rozciąć na ćwiartki. Uzyskasz w ten sposób małe kawałki w kształcie trójkątów, z których należy odciąć środkowy róg, czyli niechciany rdzeń. Tak przygotowane fragmenty możesz pokroić na jeszcze mniejsze kawałki i zaserwować zdrową przekąskę rodzinie.
Obierania ananasa – dla niewprawionych
Jeśli nie jesteś zbytnio wprawiona w posługiwaniu się takim ostrym nożem albo masz mało siły, aby przytrzymywać obieranego ananasa, możesz spróbować innej także skutecznej metody. Wykonuj czynności podobnie, jak w powyższych wskazówkach, ale z tą różnicą, aby nie odcinać części ananasa z liśćmi. Dzięki temu łatwiej złapiesz owoc w trakcie obierania. Kiedy już pozbędziesz się skórki, dopiero wtedy odetnij liście i pozbądź się rdzenia.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze