Dieta warzywno owocowa
DAMIESA • dawno temuCo chwilę pojawiają się jak „grzyby po deszczu” nowe rodzaje diet. Osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów mają zatem w czym wybierać. Czy wszystkie z nich pozostają jednak bez wpływu na nasze zdrowie? Tak powinno być, jeśli przeprowadzamy je prawidłowo i zgodnie z zaleceniami dietetyka. Niezależnie od rodzaju każda dieta jest lepsza niż drastyczne głodówki, które mogą jedynie prowadzić do zaburzeń żywienia. Jedną z bardziej zaostrzonych metod odchudzania jest dietawarzywna. Na czym polega jej działanie?
Zasady diety warzywnej
Jest ona całkowicie pozbawiona spożycia białek czy tłuszczów i żywności przetworzonej. Podczas jej stosowania nacisk kładzie się natomiast na częste spożywanie warzyw, które mają za zadanie oczyścić organizm i dzięki niskiej kaloryczności zadziałać odchudzająco. Pomagają one w odnowie komórkowej, a także są niskokaloryczne, więc chudniemy szybciej. Można je przygotowywać na parze, gotować czy jeść na surowo w postaci pożywnych surówek. Całkowicie zakazane jest smażenie przyrządzanych potraw czy doprawianie ich tłuszczami w postaci masła czy oliwy z oliwek. Z półeczki z przyprawami powinna zniknąć także sól, która zatrzymuje wodę w organizmie i dodatkowo zaostrza apetyt. Przez cały czas trwania diety nie można także zapominać o piciu sporej ilości wody. Optymalna dawka to 2 litry w ciągu doby. Warto ją popijać jednak między posiłkami, a nie w trakcie. Do tego należy całkowicie odstawić używki w postaci papierosów czy alkoholu.
Owoce w diecie warzywnej
Są mile widziane, ale nie w nadmiarze, bo wiele z nich posiada w swoim składzie sporo cukru. Do diety można także włączyć przyrządzone na ich bazie soki (najlepiej lekko rozcieńczone). Owoce mogą zatem stanowić przekąskę między daniami głównymi. Nie warto ich jednak spożywać późnym wieczorem, bo mogą zacząć fermentować w żołądku podczas nocy, co zdecydowanie nie wyjdzie nam na dobre. Do tego warto zamiast herbaty czy kawy sięgać po napary ziołowe, które pobudzą perystaltykę jelit i pomogą w szybszym trawieniu.
Wpływ diety warzywnej na organizm
Ta metoda odchudzania, choć uważana za zbyt drastyczną (całkowicie wyeliminowane jest spożycie tłuszczów i białek) przynosi efekty w bardzo krótkim czasie. Kuracja nie powinna jednak trwać dłużej niż 6 tygodni, bo w przeciwnym razie organizm może znacznie się osłabić i zamiast pomóc, takie gwałtowne odchudzanie może dla nas zakończyć się niedoborem pewnych witamin i minerałów w organizmie. W czasie jej stosowanie warto także wykluczyć uprawianie forsownych sportów, które mogą narazić nas na stan przewlekłego zmęczenia. Efektem jej działania jest jednak cały szereg profitów wśród których najczęściej wymienia się spadek poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia oraz poprawa jakości skóry, która pozbywa się takich chorób jak np. łuszczyca czy trądzik. Obecne w warzywach antyutleniacze nie tylko spowalniają starzenie się, ale także aktywują procesy naprawcze w skórze. Ze względu na sporą ilość spożywanego błonnika dieta ta zbawiennie wpływa także na układ pokarmowy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze