Coś dla seromaniaków
DAMIESA • dawno temuChoćser żółty w postaci zapiekanej jest ponoć niezdrowy, to chyba każdy z nas przyzna, że smakuje wyśmienicie. Ciągnąca się, mięciutka konsystencja nadaje potrawom niebywałego smaku. Rację tu powinni mi przyznać zwłaszcza miłośnicy kuchni włoskiej bo w niej odnaleźć możemy wiele dań obfitujących w ten apetyczny dodatek. Słowem Włosi wiedzą co dobre!
Jeśli roztopiony ser na pizzy już Wam się odrobinę opatrzył polecam kilka nietypowych potraw z dodatkiem sera żółtego, dzięki którym zwyczajne dania mogą nabrać zupełnie innego wymiaru smaku.
Roladki z serem – najlepiej będą smakować, jeśli bazę dania będzie stanowić mięso. Może to być schab, bądź piersi z kurczaka. Połączone z plasterkiem sera żółtego, lekko sparzonych pomidorków cherry i doprawione oregano nadadzą się na obiad, jak i sprawdzą się jako popisowe danie, które możemy zaprezentować gościom. Całość można polać sosem pomidorowym, bądź brokułowym.
Zapiekanka z serem żółtym – można tu wykorzystać szereg różnych składników. Ich dobór zależy tylko od gustu naszego podniebienia, a ser żółty sprawdzi się zarówno w zestawieniu z ziemniakami, jak i z makaronem. Starty wplatamy do całości, a na wierzch układamy jego plasterki.
Ziemniaki zapiekane z serem – czyli coś z sekcji pt :” proste dane niesłychanie”. Ziemniaki z sosem nie każdy lubi, a dodatek sera żółtego nie dość, że nada im bardziej wyrazisty smak, to do tego będzie wyglądać bardzo dekoracyjnie na talerzu. Polecam ich przyrządzenie na grillu.
Lasagne – tradycyjna potrawa włoska urzeka głównie swoją formą. Miękkie makaronowe płaty przekładane warzywami, mięsem i serem żółtym doceniają Ci, którzy w kulinarnych rarytasach rodem se słonecznej Italii poszukują wyrazistego smaku i bogactwa składników. W przypadku tej potrawy śmiało można puścić wodze fantazji i pokusić się o przygotowanie tego dania w dziesiątkach różnych odsłon, bo ilość wariacji na temat jest niezliczona.
Kiełbaski z serem i koperkiem – to kolejna propozycja na letnie grillowanie. Mięso zostało tu przełamane delikatnym smakiem serem żółtego i zielonym koperkiem, który dodatkowo wyśmienicie wydobywa z całości pełnię smaku.
Kotlety z serem i warzywami – warzywa przygotowane w dowolnym sosie oraz mięsne kuleczki udekorowane serem żółtym i szczyptą przypraw w postaci natki, bazylii, lub szczypiorku. Takie danie jest dowodem na to, że na talerzu wcale nie musi być nudno.
Przepisami na danie z dodatkiem sera żółtego można rzucać jak z rękawa. To tylko niektóre z propozycji, a jakie Wy byście polecali?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze