Paluchy serowe
DAMIESA • dawno temuStanowią świetną przekąskę na przykład podczas wiosennego grillowania na świeżym powietrzu. Do tego ich wyborny smak świetnie pasuje do degustacji wina. Przygotowanie tej potrawy z sera nie jest wcale trudne, a na dowód tego, proponuję Wam wykonać je według poniższego przepisu.
Przygotuj:
— ciasto francuskie,
— jajko,
— starty ser żółty,
— sól i pieprz,
— aromatyczne przyprawy.
Sposób wykonania
- Jajko dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie smarujemy nim arkusz ciasta francuskiego.
- Kolejnym krokiem jest przykrycie tak przygotowanego ciasta kolejną warstwą, ponowne posmarowanie go jajkiem i posypanie serem żółtym.
- Dla wydobycia smaku można doprawić solą i pieprzem lub posypać ulubionymi przyprawami, np. kminkiem, słodką papryką w proszku, makiem lub sezamem.
- Ciasto kroimy w paski i lekko skręcamy, by powstały spiralne patyczki, a następnie wstawiamy do piekarnika na wysmarowanej tłuszczem blasze i czekamy aż się lekko zarumienią.
Zwolennikom bardziej aromatycznych smaków polecam także posypanie ciasta serowego czosnkiem granulowanym.
Przygotowanie tej potrawy z sera żółtego to w sumie około pół godziny pracy, więc śmiało można ją przyrządzić nawet jako potrawę „awaryjną” na spotkanie z przyjaciółmi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze