Ser camembert i dressing paprykowy
OLIWKA . • dawno temuSer camembertjest pyszny sam w sobie, ale czasem warto, dla urozmaicenia, podawać go ze smacznymi dodatkami. Tym razem przygotuj dressing paprykowy. Potrawa będzie naprawdę wyjątkowa. To znakomita przystawka na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Nikt się nie oprze.
Przygotuj:
- Ser camembert lub brie pokrojony na 8 równych plasterków
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
A na dressing paprykowy:
- 4 łyżki oliwy
- Pół zielonej, pół czerwonej i pół żółtej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu lub ¾ łyżeczki suszonego
- Pół łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
- ¼ łyżeczki utłuczonych nasion kopru włoskiego
- ¼ łyżeczki utłuczonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki tymianku
- 1 listek laurowy
1. Jak zrobić dip paprykowy? To proste. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę paprykę.
2. Pozostaw warzywa na bardzo wolnym ogniu i dodaj pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, tymianek rozmaryn, kolendrę, koper, pieprz, listek laurowy i resztę oliwy.
3. Wystarczy, że będziesz dusiła dressing z papryki 3 minuty. Po tym czasie wyłącz ogień i dopraw powstały sos solą. Pozwól mu nabrać temperatury pokojowej.
4. A teraz czekają cię już same przyjemności. Ułóż camembert na półmisku i polejsosem do sera. Pozostaw przystawkę w temperaturze pokojowej przynajmniej przez godzinę.
5. Tuż przed podaniem udekoruj pyszne danie orzeszkami piniowymi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze