Oryginalna deska z serami
ISABELLE • dawno temuZa każdym razem, kiedy planujesz imprezę, zastanawiasz się, czym uraczysz gości. Wybierasz ciekawe menu, stosownie do charakteru spotkania, odpowiedni do tego alkohol lub inne napoje i oczywiście, myślisz nad deserem. A co z przystawkami? W naszej polskiej kulturze tak zwane aperitify nigdy nie były silną tradycją. Jednak w wyniku większych kontaktów z Zachodnią Europą, szczególnie z Francją i krajami południowymi, można zaobserwować u nas i tę modę.
Na co się zdecydować w ramach przystawki?
Jeśli chodzi o przekąski, to jest pewien smaczny i łatwy do przygotowania pomysł – sery. A konkretniej: deska serów. To dobry początek na improwizowane spotkania, letnie imprezy przy grillu, czy jesienne rozmowy przy kominku. Najlepszą rzeczą w serach jest to, że nie trzeba ich gotować ani piec, a przygotowanie przystawki jest bajecznie proste. Poza tym deskę z serami można układać na tyle sposobów, ile jest rodzajów sera. Jednak, aby stworzyć harmonijną i apetyczną serową przystawkę, trzeba pomyśleć o dwóch podstawowych kwestiach: jaki ser wybrać i czym ozdobić deskę?
Jeśli chodzi o pierwszy problem, to jesteśmy w dobrej sytuacji, ponieważ w samej tylko Francji jest 370 gatunków sera! Charakteryzują się różnorodnymi smakami, wyglądem, wiekiem i kolorem. Od łagodnych do ostrych, od kruchych do twardych, od białych do niebieskich – mamy do wyboru całą gamę tych mlecznych przetworów. Musisz oczywiście zwrócić uwagę na liczbę gości, jednak zawsze warto przygotować nie mniej niż trzy rodzaje sera. Jeśli planujesz obiad alla Italiano, możesz podać włoskie sery – gorgonzolę, mascarpone, ricotta i pecorino. Jeśli decydujesz się na coś bardziej tradycyjnego, wybierz sery francuskie – camembert, brie, roquefort, le rustique, bleu de bresse czy livarot. Pomyśl też o innym kryterium wyboru – jeden gatunek sera, ale różnych produkcji. Lubisz ser cheddar? Ułóż deskę z angielskim, kalifornijskim czy cheddar Wisconsin.
Jak podawać sery?
Sekretem oryginalnej deski serowej nie jest tylko jej zawartość, ale także forma. Zastanów się, czym można zaskoczyć gości. Może drewnianą deskę możesz czymś wyłożyć, na przykład sałatą lodową i na niej rozłożyć danie główne? Oczywiście są deseczki przygotowane specjalnie pod ten typ przekąsek – kwadratowe lub okrągłe i najczęściej obrotowe. Warto zaopatrzyć się w coś takiego.
Sery twarde pokrój w grubsze plastry, natomiast kruche, jak parmezan czy mozarella, w malutkie kawałeczki. Sery miękkie, jak brie czy mascarpone, wyłóż w miseczkę i podaj do tego specjalny nóż do serów (bez ząbków i nieostry).
Pamiętaj, że ser smakuje najlepiej, gdy jest w temperaturze pokojowej – ani cieplejszy, ani zimniejszy. Postaraj się także zapamiętać nazwy rodzajów sera. Niech goście wiedzą, co dostali! Ponadto podaj coś dodatkowego, na przykład krakersy, grzanki czy kromki zwykłej bagietki. Możesz także dodać jakieś owoce – z pewnością nie przysłonią i nie zepsują smaku głównej atrakcji. Mogą to być gruszki, figi czy winogrona (te pasują najlepiej). Jeśli chodzi, np. o jagody, będą idealnie komponować się w formie dżemów lub konfitur. Z warzyw dobrym dodatkiem byłby ogórek kiszony.
Oczywiście nie musisz ograniczać się tylko do przystawek. Deska serów może być także świetnym deserem. Możesz wtedy podać coś do picia, na przykład wino Porto, madera lub inne deserowe. Warto czasem trochę przełamać konwencje!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze