Sos musztardowy - do ryb i nie tylko
OLIWKA . • dawno temuSos musztardowy doskonale smakuje na zimno. Jest świetnym dodatkiem do ryb, ale możesz śmiało podawać go także do innych mięs. Pamiętaj, że sosów nigdy za dużo. Dzięki nim potrawy stają się oryginalne i pozostawiają niezapomniane wrażenia. No może trochę przesadzam, ale sama wiesz, że danie z sosem smakuje lepiej.
Przygotuj:
- 2 jajka
- łyżeczkę ostrej musztardy
- łyżkę octu winnego
- oliwę z oliwek
- małą szlotkę
1. Najpierw ugotuj jajka na twardo.
2. Później ostudź je w zimnej wodzie obierz i wyjmij żółtka. Tylko one będą potrzebne, białka możesz sobie zjeść.
3. Rozetrzyj żółtka z musztardą tak, by powstała gładka masa. W trakcie ucierania dolewaj ocet i 3–4 łyżki oliwy.
4. Sos na zimno jest już prawie gotowy. Dopraw go teraz. Użyj soli i pieprzu.
5. Ostatnim elementem wzbogacającym smak sosu do rybjest szalotka. Drobniutko ją posiekaj i dodaj do masy.
6. To już wszystko. Zrobiłaś sos musztardowy. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze