Zapiekanka z ziemniakami
DAMIESA • dawno temuPyszna zapiekanka to idealne danie na każdą porę roku. Prawdą jest, że w czasie lata raczej rzadko pojawia się ochota na taki posiłek, ze względu na to, że jest dość tłusty i bardzo sycący. Jednak są i tacy, którzy nawet w upalne dni nie potrafią sobie odmówić zapiekanki. Taką potrawę można przygotowywać na szereg różnych sposobów, więc kluczem do sukcesu w sztuce kulinarnej jest tutaj pomysłowość i odwaga w podejmowaniu wyzwań. Dziś kilka propozycji zapiekanki z ziemniakami.
Zapiekanka w wersji wegetariańskiej
Wcale nie jest powiedziane, że takie danie można przygotować jedynie w wersji mięsnej. Równie prosto można przyrządzić tę potrawę bez jego dodatku. Zamiast mięsa można użyć np. grzybów czy brokułów, które nadadzą zapiekance lepszego smaku i pozwolą najeść się do syta. Składniki, które można zatem wykorzystać to: 1 kg ziemniaków, 2 pomidory, 0,5 kg grzybów, zielony groszek z puszki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 25 dag sera żółtego, tymianek, sól i pieprz. Ziemniaki warto wcześniej ugotować, a następnie pokroić w plasterki. Grzybki natomiast podsmażyć lekko na patelni wraz z cebulką i ząbkami czosnku. Tak przyrządzone składniki należy umieścić w żaroodpornym naczyniu, dodać sparzone wcześniej pomidorki, zielony groszek i całość doprawić pieprzem, solą oraz szczyptą tymianku. Na wierzch przyda się ułożyć kołderkę z plasterków sera, który rozpuszczając się pod wpływem wysokiej temperatury będzie „wiązać” składniki, co pozwoli im się lepiej zespolić. Jeśli chodzi o czas zapiekania potrawy w piekarniku to jest to zazwyczaj kilkanaście minut. Składniki są przecież gotowe, więc chodzi jedynie o to, aby się ze sobą „przegryzły” i stworzyły smakowitą masę. Takazapiekanka wegetariańska doskonale będzie komponować się w towarzystwie sosu serowego czy majonezowego.
Zapiekanka z kartoflami i kurczakiem „po hawajsku”
Przyrządzając to danie w wersji z mięsem bardzo ważne jest, aby je wcześniej przygotować. Wkładanie surowych kawałków do piekarnika nierzadko jest bardzo ryzykowne, więc warto „dmuchać na zimne”. Kawałki kurczaka można więc obtoczyć w słodkiej papryce, a następnie usmażyć na patelni, do momentu, gdy skórka stanie się chrupiąca i nabierze lekko złocistego koloru. Z innych składników, jakie należy przygotować potrzebne będą: 1 cebula, kilka dużych ziemniaków, kukurydza z puszki oraz kawałki ananasa w syropie, oregano i 30 dag sera żółtego. Aby przygotować zapiekankę należy ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i wymieszać z kawałkami kurczaka oraz poszatkowaną cebulką. Na koniec wystarczy dodać odsączoną wcześniej kukurydzę i cząstki ananasa, a następnie całość przykryć warstewką startego sera żółtego. Dobrym pomysłem jest dodanie do zapiekanki oregano, które nada potrawie aromatu. Zapiekankę należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. Potrawę należy wyjąć, gdy ser całkowicie się rozpuści, a składniki będą miękkie, więc warto na bieżąco sprawdzać postępy pieczenia. Zapiekanka z ziemniakówświetnie będzie komponować się z sosem czosnkowym czy pomidorowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze