Jak upiec wiosenne ciasto z rabarbarem?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuGdy w końcu nadchodzi długo oczekiwana wiosna, chętnie sięgamy po pojawiające się wraz z nią produkty spożywcze. W wiosennej siatce zakupów oprócz grochu i szparagów znaleźć można także rabarbar, który zwiastuje nadejście cieplejszej części roku. Można go wykorzystać do stworzenia wielu pysznych deserów, sosów i dań. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem.
Składniki ciasta z rabarbarem
Jest to idealny pomysł na wiosenny poczęstunek dla gości lub małe co nieco dla rodziny. To świetna alternatywa dla popularnych szarlotek.
Składniki (ciasto):
- 560 g rabarbaru – przekrojonego na kawałki o grubości ok. 1,5 cm,
- 260 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 115 g zmiękczonego masła,
- ½ łyżeczki drobno startej skórki z cytryny,
- 2 duże jaja,
- 160 g mąki uniwersalnej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ łyżeczki soli kuchennej,
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
- 80 g śmietany.
Składniki (kruszonka):
- 125 g mąki uniwersalnej,
- 50 g brązowego cukru,
- 1/8 łyżeczki soli kuchennej,
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu,
- 4 łyżki roztopionego masła.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem
Rozgrzej piekarnik do 180°C, pokryj spód i boki blachy do pieczenia (ok. 24 x 32 cm) masłem, a następnie wyłóż spód i dwa boki pergaminem. Wymieszaj rabarbar z sokiem i skórką z cytryny oraz połową cukru. Odstaw na bok. Wymieszaj masło, resztę cukru i skórkę cytrynową za pomocą miksera elektrycznego, aby uzyskać lekką i puszystą masę. Dodawaj do niej po jednym jaju.
W oddzielnej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, ¾ łyżeczki soli i zmielony imbir. Dodaj 1/3 mikstury do ciasta, dokładnie łącząc składniki. Kontynuuj, dodając kolejno połowę śmietany, 1/3 mieszanki, resztę śmietany i resztę mieszanki, za każdym razem dokładnie mieszając.
Umieść ciasto na przygotowanej blasze i za pomocą szpatułki wygładź je, tworząc gładką warstwę. Następnie dodaj mieszankę z rabarbarem, ponownie wygładzając ciasto przy użyciu szpatułki.
Teraz zabierz się za kruszonkę. Zmieszaj mąkę, brązowy cukier, sól kuchenną i cynamon, a następnie dodaj roztopione masło, łącząc składniki za pomocą łyżki lub widelca. Równomiernie rozsyp kruszonkę nad warstwą rabarbaru. Piecz ciasto przez ok. 50–60 minut. Będzie ono gotowe, gdy wierzch lekko się zarumieni, a na testerze nie pozostaną wilgotne kawałki ciasta. Wyjmij gotowy wypiek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Za pomocą wystających kawałków pergaminu wydobądź ciasto z blachy i pokrój na części.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze