Jak upiec schab?
OLIWKA . • dawno temuWeekend tuż tuż, planowałaś odpoczynek, ale ku twojej „ogromnej radości” na niedzielny obiad wpadną rodzice męża? Teściowa jak zwykle skrytykuje wszystko co ugotujesz? Nie tym razem. Schab z morelami zaskoczy i usatysfakcjonuje nawet ją. Będziesz musiała wprawdzie trochę się nad nim napracować, ale czego się nie robi dla zadowolenia mamusi i świętego spokoju.
Przygotuj:
- 2 kg schabu z kością
- 1 łyżkę miodu
- 2 łyżki oleju
Do marynaty:
- 3 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżkę majeranku
- 1,5 łyżki białego octu winnego
Do farszu:
- 100 g suszonych moreli bez pestek
- 100 ml żubrówki
Krok 1
Przygotowywanie rodzinnego obiadu, zacznij od mięsa. Umyj je, osusz, oddziel od kości i usuń ścięgna.
Krok 2
Teraz rozkrój schab wzdłuż, tak by powstał prostokątny płat. Rozbij go dłonią.
Krok 3
Schab pieczony, musi najpierw zostać zamarynowany, dlatego zajmij się teraz przygotowaniem bejcy. Zmieszaj po prostu wszystkie podane w przepisie składniki. Wysmaruj nią dokładnie schab, a następnie pozostaw mięso w marynacie przez godzinę. W ciągu tego czasu kilka razy przewracaj danie.
Krok 4
Pora na farsz do schabu z owocami. Nasącz suszone morele w żubrówce. Owoce powinny poleżeć w alkoholu około 2 godziny.
Krok 5
Schab faszerowany już prawie gotowy. Teraz rozłóż na mięsie morele i zawiąż schab białą bawełnianą nicią.
Krok 6
Rolada schabowa powinna zostać teraz włożona do brytfanny.
Krok 7
Jak upiec schab? Schab faszerowany piecz najpierw 20 minut w temperaturze 240 stopni, a następnie 30 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy po tym czasie na powierzchni mięsa zrobi się smakowita skorupka, posmaruj wierzch miodem i piecz jeszcze 20 minut.
Krok 8
Brawo! Takie przepisy na mięsa nie są wcale proste, ale poradziłaś sobie. Teraz pokrój schab z morelami na grube plastry i ułóż je pięknie na półmisku. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze