Jak jeść awokado? Proste przepisy z zielonym owocem w roli głównej
JOANNA KOBYLAŃSKA • dawno temu • 7 komentarzyPopularność awokado od dłuższego czasu wzrasta, co jak najbardziej cieszy, ponieważ owoc ten zawiera w sobie bardzo dużo zdrowych tłuszczy i witamin. Doskonale pasuje do past, koktajli oraz sałatek, dlatego warto włączyć awokado do codziennej diety, a na pewno szybko zauważysz jego zbawienne działanie. Jest uznawany za jeden z najzdrowszych owoców, w związku z tym jedz awokado tak często, jak to możliwe. Zobacz, jakie są proste przepisy na wiecznie zielony owoc.
Jak jeść awokado? Pewnie często zastanawiasz się nad tym, gdy widzisz w sklepie intrygujący owoc. Przepisów na przyrządzenie awokado jest bardzo dużo, więc z powodzeniem można przygotować różnorodne potrawy. Pamiętaj, że także świetnym rozwiązaniem jest spożywanie pestki z awokado – wystarczy, że odrobinę zetrzesz na tartce i dodasz do ulubionej sałatki. Chcesz wiedzieć, jak jeść awokado? Przepisy znajdziesz poniżej.
Jak jeść awokado – wspaniałe właściwości
Choć awokado zawiera w sobie spore ilości tłuszczu, to wbrew pozorom jest samym zdrowiem. Zawarte w nim kwasy oleinowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, chroni serce i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Awokado ma w sobie pokłady witaminy C, E i A, czyli silnych przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami. Co równie ważne, zielony owoc ma także kwas foliowy szczególnie polecany ciężarnym kobietom. Skoro awokado posiada tak wiele wspaniałych właściwości, jedz je ile tylko chcesz!
Jak jeść awokado w sałatce?
Możesz wyczarować smaczną i prostą sałatkę z awokado, którą podasz swoim gościom i rodzinie. Wystarczy, że weźmiesz cztery owoce, które delikatnie przetniesz na pół, usuniesz pestki oraz wydrążysz miąższ łyżeczką, aby nie uszkodzić łupinek. Następnie pokrój miąższ awokado w kostkę i skrop sokiem z cytryny, a potem dodaj pokrojona w kostkę czerwoną oraz żółtą paprykę, cztery jajka na twardo i odsączone krewetki. Wszystko dobrze wymieszaj i przygotuj delikatny sos do związania sałatki z awokado. Połącz ze sobą keczup i majonez w równych proporcjach – wszystko zależy od tego czy chcesz tylko scalić składniki czy lubisz więcej sosu. Na koniec nakładaj sałatkę w łupinkach od awokado i posyp koperkiem.
Jak jeść awokado w formie pasty?
Ze względu na dużą zawartość tłuszczu w awokado, owoc świetnie rozsmaruje się na pieczywie. Wystarczy zrobić z niego smaczną i zdrową pastę/salsę. Skorzystaj z dwóch dojrzałych owoców awokado i starannie wyciągnij miąższ z łupinek. Rozgnieć masę widelcem albo blenderem, kolejno dodaj sok z limonki, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli lubisz ostry smak, dodaj sos tabasco, papryczkę chili lub habanero. Bardzo dobrym przysmakiem jest pasta z awokado z suszonymi pomidorami i świeżą kolendrą. Tak przygotowana salsa idealnie pasuje do krakersów, chipsów lub chleba.
Jak jeść awokado w postaci koktajlu?
Jako fanka soków i soczystych koktajli powinnaś wypróbować wersję z awokado. Dwa dojrzałe owoce awokado możesz wydrążyć lub pokroić miąższ w większą kostkę i wrzucić do blendera. Następnie obierz ze skórki dwa miękki kiwi oraz jednego banana, a do smaku dodaj dwie łyżeczki miodu i sok z połówki limonki – całość zmiksuj, podawaj koktajl schłodzony. W drugim wariancie koktajlu wystarczy jeden owoc dojrzałego awokado, pól litra mleka, szczypta cukru (ewentualnie miodu) i ziarna sezamu.
Niezależnie od wybranej wersji, awokado odgrywa dominującą rolę. Pij i jedz awokado na wszystkie możliwe sposoby. Smacznego!
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze