Olej z pestek winogron
KAROLINA • dawno temuBardzo często zdarza się, że powątpiewamy w to, że jakiekolwiek produkty pochodzenia naturalnego są w stanie pokonać naszą chorobę czy niedyspozycję. Jest to postawa charakterystyczna dla europejskiego sceptycyzmu. Z drugiej strony reklamowane suplementy diety, zwykle nieposiadające żadnego potwierdzonego działania są przez nas bardzo często kupowane. Oczywiście w odniesieniu do jednego, jak i drugiego przypadku możemy mówić o niezwykle ciekawym efekcie placebo, jednak okazuje się, że często ignorowana przez nas medycyna naturalna ma nam naprawdę dużo do zaoferowania. Jest ona poparta zarówno wielowiekową wiedzą, jak i doświadczeniem, a nierzadko także współczesnymi badaniami naukowymi. Jednym z takich naturalnych produktów, z którego korzystanie możemy w prosty sposób uczynić częścią naszego życia jest olej z pestek winogron. Co kryje się w pestkach tych niezwykłych owoców? Jak można wykorzystać właściwości powstającego na ich bazie oleju? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a wszystko stanie się jasne.
Pestki winogron
Winogrona zwykle kojarzą się nam z bardzo słodkimi owocami o zielonym bądź granatowym kolorze. Nierzadko stanowią one również ozdobę naszego domu, ponieważ winorośl jest bardzo efektowną i atrakcyjną rośliną. Jednak owoce te kryją w sobie jeszcze jedną tajemnicę – pestki. Pestki z winogron nie stanowią o wyjątkowym smaku tych owoców, a nawet unikamy ich spożycia, ponieważ po przegryzieniu okazuje się, że mają niezbyt przyjemny cierpki posmak. Jednakże ekstrakt z pestek winogron posiada szereg właściwości. Może on przybierać postać wyciągu z nasion winogronbądź oleju z winogron. Stosowane są one zarówno w sztuce kulinarnej, jak i kosmetyce. Okazuje się bowiem, że pestki winogron to prawdziwe bogactwo witamin i składników pozytywnie oddziałujących nie tylko na nasze zdrowie, lecz również wygląd i samopoczucie. Jakie jeszcze właściwości posiada oliwa z winogron?
Właściwości oleju z pestek winogron
Olej z nasion winogron powinien stać się jednym z głównych produktów w naszej kuchni. Wbrew powszechnie pokutującej złej opinii o tłuszczach, wśród nich znajdują się prawdziwi wybawcy pozwalający nam uwolnić się od zagrożenia miażdżycą bądź chorobą wieńcową. Dzięki stosowaniu oleju z pestek winogron do sałatek bądź smażenia sprawimy, że do naszego organizmu zostaną dostarczone witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak na przykład witaminy A i E. Poza tym dzięki występującemu w tej niezwykłej oliwie kwasowi linolowemu znacznie spadnie nam poziom złego cholesterolu we krwi. Olej tłoczony z pestek winogron posiada dużą ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i niewielką kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających powstawaniu zatorów w żyłach. Z uwagi na dużą zawartość witamin olej z pestek winogron jest także wysoko cenionym składnikiem kosmetyków. Otóż świetnie oddziałuje on na skórę, nawilżając ją i zapobiegając procesowi jej starzenia się. Możesz korzystać z kosmetyków zawierających jego dodatek bądź samodzielnie dodawać go do kąpieli bądź kremu do rąk.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze