CHIPSY przyczyną otyłości i miażdżycy. Po kształcie poznasz, które są najgorsze

W 100 g chipsów może być nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż w pączkach.

Często nie wyobrażamy sobie imprezy lub oglądania filmu bez chipsów i prażynek. Jednak chipsy chipsom nierówne. Najzdrowsze są te przygotowywane z ziemniaków, jednak najczęściej wytwarza się je ze sproszkowanej skrobi. Takie chipsy są równe, wykrzywione w jedną stronę. Niestety, przy okazji są pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych i bywają prawdziwą bombą kaloryczną. Stugramowe opakowanie może zawierać nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż pączek.

Chipsy i prażynki są bogate w tłuszcze trans, mogą ich mieć nawet 20%. Są one przyczyną otyłości, miażdżycy czy cukrzycy. Jeśli w składzie jakiejkolwiek przekąski znajdziemy hasła "uwodorniony", "częściowo uwodorniony" lub "utwardzony" (np. tłuszcz roślinny utwardzony), znaczy, że taki produkt z pewnością zawiera tłuszcze trans.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Troskliwy labrador pomaga... w kąpieli niemowlaka Pijesz WODĘ prosto z BUTELKI? To poważny błąd Działa przeciwstresowo, obniża cholesterol. Zażywaj magnez Ola Szwed pokazała jak ćwiczy z narzeczonym! DWA MIESIĄCE po porodzie Jesteś typem samotnika? Twój MÓZG STARZEJE SIĘ szybciej Zeszłoroczne KREMY Z FILTREM – wyrzucić czy używać? Danuta Wałęsa zachęca kobiety do rodzenia dzieci! Urodziła się z DEFEKTEM NARZĄDÓW. Lekarz opracował zdumiewającą metodę leczenia Internauci oszaleli na punkcie małej tancerki. Rusza się jak prawdziwa diwa Jak zaoszczędzić na weselu? Jest prosty sposób! Ukraińcy zdradzili szczegóły pracy z Madonną. "Ujęcia powtarzaliśmy nawet 40 razy" Nadużywanie, nieregularne godziny przyjmowania. Jak zmniejszamy skuteczność ANTYBIOTYKÓW?