CHIPSY przyczyną otyłości i miażdżycy. Po kształcie poznasz, które są najgorsze
W 100 g chipsów może być nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż w pączkach.
Często nie wyobrażamy sobie imprezy lub oglądania filmu bez chipsów i prażynek. Jednak chipsy chipsom nierówne. Najzdrowsze są te przygotowywane z ziemniaków, jednak najczęściej wytwarza się je ze sproszkowanej skrobi. Takie chipsy są równe, wykrzywione w jedną stronę. Niestety, przy okazji są pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych i bywają prawdziwą bombą kaloryczną. Stugramowe opakowanie może zawierać nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż pączek.
Chipsy i prażynki są bogate w tłuszcze trans, mogą ich mieć nawet 20%. Są one przyczyną otyłości, miażdżycy czy cukrzycy. Jeśli w składzie jakiejkolwiek przekąski znajdziemy hasła "uwodorniony", "częściowo uwodorniony" lub "utwardzony" (np. tłuszcz roślinny utwardzony), znaczy, że taki produkt z pewnością zawiera tłuszcze trans.
Źródło: TVN Style
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze