CHIPSY przyczyną otyłości i miażdżycy. Po kształcie poznasz, które są najgorsze

W 100 g chipsów może być nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż w pączkach.

Często nie wyobrażamy sobie imprezy lub oglądania filmu bez chipsów i prażynek. Jednak chipsy chipsom nierówne. Najzdrowsze są te przygotowywane z ziemniaków, jednak najczęściej wytwarza się je ze sproszkowanej skrobi. Takie chipsy są równe, wykrzywione w jedną stronę. Niestety, przy okazji są pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych i bywają prawdziwą bombą kaloryczną. Stugramowe opakowanie może zawierać nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż pączek.

Chipsy i prażynki są bogate w tłuszcze trans, mogą ich mieć nawet 20%. Są one przyczyną otyłości, miażdżycy czy cukrzycy. Jeśli w składzie jakiejkolwiek przekąski znajdziemy hasła "uwodorniony", "częściowo uwodorniony" lub "utwardzony" (np. tłuszcz roślinny utwardzony), znaczy, że taki produkt z pewnością zawiera tłuszcze trans.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Chorych jest coraz więcej. Wyleczą tylko połowę Polaków cierpiących na czerniaka Jak SŁYSZĄ NAS inni? Dowiesz się dzięki prostej sztuczce! Widzowie mdleli na premierze FILMU. Wszystko przez szokujące sceny Jak suszyć mokre włosy? One wiedzą to NAJLEPIEJ! Kobiety giną za zgodą rodziny. Krwawe prawo nazywa to mordami honorowymi Rewolucja w leczeniu. WADY GENETYCZNE można wykryć już u zarodka Domowa ZUPA INSTANT. Wystarczy zalać ją wrzątkiem! Najlepszy sposób KROJENIA CEBULI według Gordona Ramseya Jeden z najmniej zdrowych świątecznych przysmaków. Co kryje się w BIAŁEJ KIEŁBASIE? Kontrowersje wokół Jana Pawła II. "Jak mógł zostać świętym?" Przyczyny braku ochoty na seks po porodzie Oto, co dzieje się w płucach palacza! Eksperyment fizyka i... Marcina Prokopa