CHIPSY przyczyną otyłości i miażdżycy. Po kształcie poznasz, które są najgorsze

W 100 g chipsów może być nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż w pączkach.

Często nie wyobrażamy sobie imprezy lub oglądania filmu bez chipsów i prażynek. Jednak chipsy chipsom nierówne. Najzdrowsze są te przygotowywane z ziemniaków, jednak najczęściej wytwarza się je ze sproszkowanej skrobi. Takie chipsy są równe, wykrzywione w jedną stronę. Niestety, przy okazji są pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych i bywają prawdziwą bombą kaloryczną. Stugramowe opakowanie może zawierać nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż pączek.

Chipsy i prażynki są bogate w tłuszcze trans, mogą ich mieć nawet 20%. Są one przyczyną otyłości, miażdżycy czy cukrzycy. Jeśli w składzie jakiejkolwiek przekąski znajdziemy hasła "uwodorniony", "częściowo uwodorniony" lub "utwardzony" (np. tłuszcz roślinny utwardzony), znaczy, że taki produkt z pewnością zawiera tłuszcze trans.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Firma kosmetyczna nabrała MAFFASHION. Kto zrobił jej manicure? KSZTAŁT BRWI pomoże wyszczuplić twarz. Jak je modelować? Jimmy Fallon znów sprowokował gwiazdę. Tym razem JULIĘ ROBERTS W której ławce siedzi twoje dziecko? Miejsce w sali lekcyjnej ma znaczenie Boli cię głowa? Zbadaj… BIODRA Była najpopularniejszą polską modelką XXL. Dla chorej matki schudła 65 kilogramów Anna Komorowska: "Na trudne sytuacje nasza rodzina jest idealna!" Trzy sposoby na BURZĘ LOKÓW bez użycia ciepła! Polska supermodelka robi karierę aktorską. MAŁGOSIA BELA zagra jedną z głównych ról! Kiedy wrócić do ćwiczeń po porodzie? Jest kilka ważnych zasad Jaki BIUSTONOSZ na siłownię? Kobiety często popełniają błąd Naturalny lek o niezwykłych właściwościach. Oczyszcza krew i cały organizm