CHIPSY przyczyną otyłości i miażdżycy. Po kształcie poznasz, które są najgorsze

W 100 g chipsów może być nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż w pączkach.

Często nie wyobrażamy sobie imprezy lub oglądania filmu bez chipsów i prażynek. Jednak chipsy chipsom nierówne. Najzdrowsze są te przygotowywane z ziemniaków, jednak najczęściej wytwarza się je ze sproszkowanej skrobi. Takie chipsy są równe, wykrzywione w jedną stronę. Niestety, przy okazji są pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych i bywają prawdziwą bombą kaloryczną. Stugramowe opakowanie może zawierać nawet 1/3 tłuszczu. To więcej niż pączek.

Chipsy i prażynki są bogate w tłuszcze trans, mogą ich mieć nawet 20%. Są one przyczyną otyłości, miażdżycy czy cukrzycy. Jeśli w składzie jakiejkolwiek przekąski znajdziemy hasła "uwodorniony", "częściowo uwodorniony" lub "utwardzony" (np. tłuszcz roślinny utwardzony), znaczy, że taki produkt z pewnością zawiera tłuszcze trans.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Kim jest Ewa Kopacz i kto jest premierem? CHAJZER zapytał Polaków, wynik jest ZATRWAŻAJĄCY „Kochani rodzice, przyślijcie pieniądze”. Co zrobić, gdy dziecko wydało wszystko na wakacjach? OBRZEZANIE coraz popularniejsze w Polsce. Lew-Starowicz obala mit Prosta HISZPAŃSKA PRZEKĄSKA z kilku ziemniaków, jajek i sera! Polska dziennikarka miała romans z ROSYJSKIM SNAJPEREM Groźne poparzenia BARSZCZEM SOSNOWSKIEGO. Objawy mogą utrzymać się kilka miesięcy Będzie POLSKI SERIAL O ZOMBIE! Premiera na jesieni DZIEŃ Z ŻYCIA młodej matki. Pod koniec dnia dom wyglądał jeszcze GORZEJ Te triki powinna znać każda pani domu. Ułatwiają pracę w kuchni MĄDRZEJSI dzięki jedzeniu? Te produkty zwiększają wydajność mózgu! Tak powstaje żywność z puszki. Testerzy smaku co dwie godziny sprawdzają produkcję Polska supermodelka robi karierę aktorską. MAŁGOSIA BELA zagra jedną z głównych ról!