Szkodliwe tłuszcze trans w Waszej diecie
MAGDALENA MOSKAL • dawno temuCoraz więcej mówi się i pisze o szkodliwych tłuszczach trans w naszej diecie, szczególnie w kontekście żywienia małego dziecka. Czy wiesz, jak ich unikać?
Tłuszcze trans to tłuszcze roślinne, które naturalnie występują w stanie ciekłym, a na potrzeby przemysłu spożywczego zostały utwardzone wodorem. To niestety podstawowy składnik wszystkich margaryn i innych produktów do smarowania pieczywa. Tłuszcze trans są też powszechnie używane w cukiernictwie przemysłowym: zawierają je herbatniki, ciasteczka, delicje i "maślane" bułeczki o przedłużonym terminie ważności.
Jeśli chcesz, by Ty i Twoje dziecko było zdrowe, staraj się unikać produktów z tłuszczami trans. Do smarowania wybieraj masło dobrej jakości(nie żadne miksełko ani krówki masłówki, które skojarzenia z masłem mają tylko w nazwie) albo oliwę, jak w krajach śródziemnomorskich.
Staraj się ograniczyć kupowane słodkie przekąski. Lepiej upieczcie coś wspólnie od czasu do czasu, niech słodycze będą się dziecku kojarzyć z wyjątkowym czasem dla siebie, a nie pospolitym zapychaczem. Reforma diety nie przychodzi łatwo i od razu– ale próbujcie małymi kroczkami, lecz systematycznie. Życzę wytrwałości i powodzenia, także sobie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze