Jaki tłuszcz wybrać? List do Dietetyka
OLGA OSTROWSKA • dawno temuBogata oferta produktów na półkach sklepowych adresowana jest do wszystkich konsumentów. Różne ceny, opakowania, inny skład. Do wyboru, do koloru. Mimo to coraz częściej rodzą się wątpliwości, po które z nich sięgnąć. Ważne jest, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Na pytanie Czytelniczki, czy smarować pieczywo i na jakim tłuszczu smażyć, odpowiada konsultantka ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna.
Bogata oferta produktów na półkach sklepowych adresowana jest do wszystkich konsumentów. Różne ceny, opakowania, inny skład. Do wyboru, do koloru. Mimo to coraz częściej rodzą się wątpliwości, po które z nich sięgnąć. Ważne jest, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Na pytanie Czytelniczki, czy smarować pieczywo i na jakim tłuszczu smażyć, odpowiada konsultantka ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna.
Witam!
Masło czy margaryna? Ostatnio ciągle się zastanawiam czym smarować pieczywo. Masło jest tłuste, ale smaczne. Margaryna nie bardzo mi smakuje, jednak niektóre obniżają cholesterol. Może jednak zrezygnować z tych smarowideł? W dietach odchudzających, które stosowałam, nie było ani masła, ani margaryny. Moje wątpliwości dotyczą też oleju, smalcu i oliwy. Co wybrać? Co Pani poleca, aby było i zdrowo, i smacznie?
Agnieszka Boryna — konsultant ds. prawidłowego odżywiania. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Obecnie prowadzi warsztaty prawidłowego odżywiania dla osób, które mimo katorżniczych diet nie uzyskują wymarzonej sylwetki, dla osób z niedowagą, które chętnie przyjmą parę kilogramów, oraz dla osób, które po prostu chcą usystematyzować i rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę. Prywatnie uwielbia wypróbowywać nowe przepisy kulinarne i wyszukiwać zdrowszej alternatywy tradycyjnych polskich dań. Otwarta i ciekawa wszystkich eko nowości pojawiających się na rynku.
Szanowna Pani!
W dobie reklam i istnego wyścigu producentów maseł i margaryn absolutnie się nie dziwię, że ma Pani wątpliwości, który produkt wybrać. W obecnych czasach żaden z nich nie jest wyrobem naturalnym. Kiedyś można było kupić tzw. prawdziwe masło, czyli na pewno takie, które zostało wytworzone ze śmietany bez innych dodatków. Teraz takiej pewności mieć nie możemy. Podobnie jest z margaryną. Z jednej strony jest to tłuszcz roślinny, który w przeciwieństwie do masła jest pozbawiony cholesterolu, z drugiej jednak jest to tłuszcz, który został utwardzony. Osobiście wybrałabym produkt, który jest najbliższy naturze, czyli mimo wszystko masło oraz sugerowałabym też zmianę diety i wybór produktów, które dodatkowo nie będą podnosić poziomu cholesterolu.
Jednak starajmy się unikać tłuszczu zwierzęcego. Proszę zrezygnować ze smalcu na rzecz oleju rzepakowego. Został on nazwany oliwą północy i jest idealny dla mieszkańców Środkowej i Północnej Europy ze względu na dietę, która jest uboga w ryby, czyli kwasy Omega 3. Olej rzepakowy ma korzystniejszy dla nas stosunek omega 3:6 niż oliwa z oliwek. Dla mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, ze względu na większe spożycie ryb i owoców morza, korzystniejsza będzie oliwa z oliwek. Pamiętajmy, aby olej bądź oliwę dodać do sałatek. Mają one lepszą i łatwiejszą przyswajalność witamin: A, D, E i K.
Zdrowe tłuszcze, czyli te pochodzenia roślinnego są w naszej diecie niezbędne m.in. ze względu na "dobre" nienasycone tłuszcze. Pamiętajmy również, że znajdziemy je przede wszystkim w rybach, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Ryby należy jeść przynajmniej 3 razy w tygodniu.
Pozdrawiam,
Agnieszka Boryna
Kontakt do konsultantki ds. prawidłowego odżywiania: swiat-zdrowia, facebook.com/swiatzdrowia
Masz problem, wyślij do nas list z pytaniem do dietetytczki, magda.trawinska@kafeteria.pl (z dopiskiem List do Dietetyka)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze