Mięsne chipsy, czyli brytyjski sposób walki z otyłością
SABINA STODOLAK • dawno temu

Nie da się ukryć faktu, iż Brytyjki nie należą do najszczuplejszych kobiet świata. Umiłowanie fast –foodów, chipsów, frytek i coli robi swoje. Aby walczyć z nadwagą narodu, Brytyjczycy wynaleźli dość dziwaczny produkt - chipsy z mięsa!
Bynajmniej, nie chodzi o mięsny smak, lecz po prostu o… bekon, wołowinę, ewentualnie mięso z indyka. Wynalazek ma w założeniu zastąpić niezdrowe i tłuste chipsy, którymi zajadają się mieszkańcy Wysp Brytyjskich (i nie tylko!). Jako, że nałóg chipsożercom trudno usunąć, a wysiłek fizyczny jest … nadmiernym wysiłkiem dla wiekszości populacji, postanowiono nałóg zmienić (a przy okazji zarobić).
Ambitne przedsięwzięcie powstaje w laboratoriach firmy Cranswick, z North Yorkshire, która zgłosiła mięsne chipsy do opatentowania. “Zamiast jeść chipsy o smaku wołowiny, które smażone są na głębokim oleju, z chęcią zjadłbym sobie kawałek prawdziwej wołowiny”, mówi prezes firmy, Bernard Hoggarth. “Wiem, że pomysł brzmi jak bujanie w obłokach, ale kto wie, czy nie zadziała. W końcu ludzie traktują szynkę parmeńską jak przekąskę.”

W celu stworzenia mięsnych chipsów najpierw surowe mięso jest suszone i proszkowane, po czym dodawana jest substancja wiążąca oraz przyprawy. Dalej dodawany jest szereg dodatkowych składników, takich jak owoalbumina (białko z jaja kurzego), skrobia modyfikowana, czy karagenina. Tak przygotowana mikstura jest podgrzewana w podłużnym opakowaniu, następnie krojona na plastry i jeszcze raz podgrzewana mikrofalami, aby stała się chrupiąca… Yummy, yummy!
Trzeba przyznać, że pan Hoggarth w dość specyficzny sposób definiują ową “prawdziwą wołowinę”…
Hoggarth twierdzi, że kluczem do sukcesu chipsów z mięsa będą opakowania. Planuje sprzedawać swój nowy snack w tubach, takich jak Pringles. Twórcy nie omieszkują przypomnieć, że mięsne chipsy zawierać będą zaledwie 399 kalorii na 100g (w porównaniu do 540 kalorii w ziemniaczanych). Mają także mieć o 10g mniej tłuszczu. Zawartość niezdrowej soli, również będzie mniejsza!
Oto prawdziwa technologia przyszłości!
źródło:Nomel, gadzetomania.pl

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze