Chipsy a zdrowie
PATRYCJA • dawno temuChipsy powinny być zakazane dla dzieci. Zawierają wszystko, co niezdrowe: dużo kalorii, tłuszczu, soli, ostrych przypraw i sztucznych dodatków. Chipsożercom mówimy zdecydowane nie! Przeczytaj, do czego może doprowadzić nadmierne spożywanie chipsów przez najmłodszych i czym warto zastąpić śmieciowe jedzenie.
Niezdrowe chipsy
Ta śmieciowa żywność prowadzi do uszkodzenia układu nerwowego oraz zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów. A wszystko to zasługa zawartego w chipsach związku akryalmidu. Co więcej, chipsy są często przyczyną niedożywienia u dzieci, gdyż nie zawierają wartościowych składników odżywczych a zapychają żołądek. W konsekwencji malec tyje i nabawia się anemii czy awitaminozy. Zajadanie się chipsami to prosta droga do nadciśnienia i chorób krążenia.
Zdrowe przekąski dla dzieci
Prędzej czy później dziecko sięgnie po chipsy. Dlatego zawczasu wypracuj u maluszka zdrowe nawyki żywieniowe. Jeśli jednak będzie z utęsknieniem wypatrywać na półkach sklepowych szeleszczącej paczki snacków, przygotuj mu domowe chipsy. Z pewnością będą zdrowszą alternatywą. Zamiast słodyczy i tłustych fast foodów podawaj dziecku owoce i warzywa. Ograniczanie cukru i soli w jadłospisie dla najmłodszych sprawi, że batonik wyda się dziecku zbyt słodki i nie będzie chciało go jeść lub przynajmniej nie zje go w całości.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze