Chipsy domowe

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1-2 kg ziemniaków,
- 0,5 litra oleju,
- sól.

Jak przyrządzić?

Najpierw wlać gdzieś do 1/4 garnka olej. Następnie postawic obok kuchni średni talerzyk a na nim łyzka i duża łycha (Np. do wyciągania frytek). Nastepnie obrać ziemnaki i wstawić do garnka z wodą. Podgrzać garnek z olejem. Teraz wyciagać ziemniaczki na 1 porcje (ile uważacie) i kroić ziemniaki w plasterki (!) nie w paseczki jak frytki tylko w plastry jak cipsy. Jak olej będzie w miarę gorący wsypać cipsy do garnka. I czekać jak się usmażą i kroić następna porcję.

Potrzebne przybory:

Przygotować garnek, talerzyk, duzą łyche (do wyciagania np. frytek), łyżkę do mieszania i talerzyk na "cipsy" No i miske. (Na ziemniaki w której potem wlac trzeba wodę i wsadzac po obraniu ziemniaki).

Jak podawać?

Na dośc duzym talerzyku (zalezy od jak będzie duzo cipsów) i nakryc na nim zwykłą serwetke/chusteczkę.

Uwagi:

Można solić cipsy i jeść je z ketchupem ; ja natomiast bardzo lubie je posolone :) Jak ktoś lubi niech zrobic tak jak uważa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt5 zł
AutorKacha

Chipsy domowe: Podobne przepisy

Chipsy domowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy