Składniki:
- 1-2 kg ziemniaków,
- 0,5 litra oleju,
- sól.
Jak przyrządzić?
Najpierw wlać gdzieś do 1/4 garnka olej. Następnie postawic obok kuchni średni talerzyk a na nim łyzka i duża łycha (Np. do wyciągania frytek). Nastepnie obrać ziemnaki i wstawić do garnka z wodą. Podgrzać garnek z olejem. Teraz wyciagać ziemniaczki na 1 porcje (ile uważacie) i kroić ziemniaki w plasterki (!) nie w paseczki jak frytki tylko w plastry jak cipsy. Jak olej będzie w miarę gorący wsypać cipsy do garnka. I czekać jak się usmażą i kroić następna porcję.
Potrzebne przybory:
Przygotować garnek, talerzyk, duzą łyche (do wyciagania np. frytek), łyżkę do mieszania i talerzyk na "cipsy" No i miske. (Na ziemniaki w której potem wlac trzeba wodę i wsadzac po obraniu ziemniaki).
Jak podawać?
Na dośc duzym talerzyku (zalezy od jak będzie duzo cipsów) i nakryc na nim zwykłą serwetke/chusteczkę.
Uwagi:
Można solić cipsy i jeść je z ketchupem ; ja natomiast bardzo lubie je posolone :) Jak ktoś lubi niech zrobic tak jak uważa.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Kacha |