Warzywa w cieście

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- proszek do pieczenia,
- jajko.

Jak przyrządzić?

Wszystko razem wymieszać - powstanie ciasto.
Do przygotowanego ciasta wlać taką ilość piwa (lekko rozcieńczonego wodą) aby masa osiągnęła konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać warzywa (mogą być świeże - ale zblanszowane, tzn. przelane gorącą wodą lub króciutko obgotowane)w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

Potrzebne przybory:

Coś do mieszania, miska, garnek, łyżka cedzakowa.

Jak podawać?

Może to być doskonała przekąska przed telewizor, lub przystawka. W sumie dosyć syte, a pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno - sosy w zależności od smaku.

Uwagi:

UWAGI : po 2-3 zblanszowane fasolki szparagowe owiń paseczkami boczku, zanurz w cieście i na olej.
Różyczki zblanszowanego kalafiora (białego lub zielonego, ale także pieczarki) zanurz w śmietanie (nie będą czernieć) potem w cieście i na olej.
Brokuły i seler naciowy obtoczyć w żółtym serze, potem w cieście i na olej.W tym cieście można również przygotować rybę i kurczaka.
Pycha!!!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
AutorMaciejka

Warzywa w cieście: Podobne przepisy

Warzywa w cieście: wypróbuj również

Powiązane Tematy