Składniki:
Ciasto:
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- proszek do pieczenia,
- jajko.
Jak przyrządzić?
Wszystko razem wymieszać - powstanie ciasto.
Do przygotowanego ciasta wlać taką ilość piwa (lekko rozcieńczonego wodą) aby masa osiągnęła konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać warzywa (mogą być świeże - ale zblanszowane, tzn. przelane gorącą wodą lub króciutko obgotowane)w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
Coś do mieszania, miska, garnek, łyżka cedzakowa.
Jak podawać?
Może to być doskonała przekąska przed telewizor, lub przystawka. W sumie dosyć syte, a pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno - sosy w zależności od smaku.
Uwagi:
UWAGI : po 2-3 zblanszowane fasolki szparagowe owiń paseczkami boczku, zanurz w cieście i na olej.
Różyczki zblanszowanego kalafiora (białego lub zielonego, ale także pieczarki) zanurz w śmietanie (nie będą czernieć) potem w cieście i na olej.
Brokuły i seler naciowy obtoczyć w żółtym serze, potem w cieście i na olej.W tym cieście można również przygotować rybę i kurczaka.
Pycha!!!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Maciejka |