Ciasto półfrancuskie
KAROLINA • dawno temuJaki jest klucz do udanego domowego wypieku? Najbardziej soczyste jabłka, słodkie i pachnące truskawki, a nawet najszczersze chęci nie są gwarancją tego, że nasze wysiłki nie pójdą na marne. Co zatem zrobić, by po raz kolejny nie zaliczyć kulinarnej klapy? Dobrze jest dowiedzieć się więcej na temat dań, które zamierzamy przygotować. Chodzi tutaj nie tylko o dokładny przepis, który da nam precyzyjne wskazówki dotyczące proporcji wszystkich produktów. Przydatna okazuje się również głębsza wiedza związana z daną potrawą. Kraj jej pochodzenia czy sposób, w jaki powstawała mogą stać się bezcenne. Dzięki temu niektóre oczywiste dla zawodowych kucharzy rzeczy staną się dla nas jasne. Dlatego też, zanim zdecydujesz się na zrobienie ciasta półfrancuskiego, powinnaś dowiedzieć się więcej nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz również poznać specyfikę ciasta francuskiego. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w poniższym artykule.
Ciasto francuskie
Zanim przedstawiony zostanie przepis na półfrancuskie ciasto, dobrze jest dowiedzieć się trochę więcej na temat jego poprzednika – francuskiego ciasta. Jest ono dość wymagające i kłopotliwe. Jeżeli popełnimy jakiś błąd związany z niezachowaniem proporcji albo też będziemy je piec w za wysokiej temperaturze, może się okazać, że otrzymany efekt daleki będzie od ideału. Ciasto francuskie jest bardzo charakterystyczne, ponieważ jego znamienną cechą są liczne warstwy. Bardzo często jednak decydujemy się na skorzystanie z gotowego ciasta, co niestety nie daje nam takiej satysfakcji i smaku jak te domowej roboty. Jego przygotowaniu powinna towarzyszyć duża cierpliwość, a także sporo wolnego czasu. W skład ciasta francuskiego wchodzą dwie warstwy. Pierwszą z nich stanowi mąka, sól, jajka i kwasek, drugą natomiast duża ilość masła z odrobiną mąki. Jak zrobić jednak rogaliki półfrancuskie? Wyróżnia się kilka rodzajów ciasta francuskiego, w tym ciasto półfrancuskie śmietanowe, serowe i drożdżowe.
Przepis na ciasto półfrancuskie
Do zrealizowania przepisu na ciasto półfrancuskieśmietanowe będziesz potrzebowała następujących składników:
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać, a następnie dodać zimne masło. Za pomocą noża siekamy je do czasu, aż połączy się z mąką. Następnie do masy dodajemy jajka oraz zimną śmietanę i szczyptę soli. Całość dokładnie łączymy przy użyciu noża. Następnie wlewamy ciasto do naczynia, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na noc. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta i wyłożenie go na nasmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez około 10 minut. Możemy nadać mu dowolny kształt i położyć na nie warzywa, owoce, dżem, a nawet mięso i stworzyć smaczne pierożki. Ciasto półfrancuskie smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze