Przepis na tosty
DAMIESA • dawno temuChrupiące ciepłe grzanki na śniadanie? Czemu nie! Te tradycyjne proponuje jednak zamienić na takie rodem ze słonecznej Italii. Włoskie grzanki mają intensywniejszy smak i potrafią od rana dostarczyć organizmowi niezbędnej energii oraz skutecznie poprawić samopoczucie. Znacie lepszy pomysł na dobry początek dnia niż roztapiające się w ustach tosty? Oryginalności doda im przyrządzenie ich na… bagietce! Takie chrupiące talarki na o poranku to prawdziwy rarytas!
Jak zrobić grzanki?
- pół bagietki
- pomidor
- 20 dag sera żółtego
- kilka oliwek
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- Bagietkę pokrój na kilka kromek i skrop każdą z nich oliwą z oliwek i kilkoma kroplami soku z czosnku
- Pomidor drobno posiekaj, odsącz nadmiar soku w sitku
- Oliwki pokrój na małe plasterki (intensywność smaku nieco zniweluje wcześniejsze opłukanie ich w wodzie)
- Ser żółty zetrzyj na metalowej tarce
- Składniki połóż na grzankach i wstaw na kilka minut do mikrofali lub piekarnika, aż pieczywo nabierze ładnie zarumienionego kolorytu
- Na koniec do smaku dodaj oregano, który wydobędzie z grzanek głębię smaku
Miłego poranka we włoskim stylu! Życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze