Niezawodny przepis na domowe bułki
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuKażda z nas zastanawia się czasem nad świeżością i składem pieczywa dostępnego w supermarketach, a nawet w niektórych piekarniach. Jeżeli pragniemy mieć pewność, że bułki, które serwujemy rodzinie na śniadanie są najwyższej jakości, zróbmy je same! Nie jest to tak skomplikowane ani długotrwałe, jak może się nam wydawać. Dowiedz się, jak w prosty sposób upiec pyszne, domowe kajzerki.
Składniki do domowych bułek
Kajzerka jest idealną propozycją na rodzinne śniadanie. Można ją zjeść z masłem, wędliną, serem, dżemem… tak właściwie ze wszystkim. Chrupiące bułeczkiprzyrządzone według poniższego przepisu z pewnością sprostają nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Aby przygotować 10 bułek, potrzebujesz następujących składników:
- letnia woda – ¾ szklanki,
- mąka pszenna – 3 szklanki,
- roztopione masło – 2 łyżki,
- drożdże – 1,5 łyżeczki,
- jajko,
- cukier – 1,5 łyżeczki,
- sól – 1 łyżeczka,
- odrobina mleka.
Możesz także zastosować świeże drożdże (12 g). Jednak zanim połączysz je z pozostałymi składnikami, przygotuj zaczyn.
Jak upiec domowe bułki?
Zaczynamy od przygotowania dużej miski, w której umieszczamy wszystkie składniki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż odstanie od ścianek naczynia. Gdy zauważymy, że masa już nie przywiera do miski, dla pewności ugniatamy ją jeszcze przez 5 minut. Następnie ciasto przykrywamy na ok. 10 minut i ponownie wyrabiamy przez 5 minut.
Zanim ostatecznie odstawimy ciasto do wyrośnięcia, pamiętajmy, aby nasmarować miskę olejem lub oliwą z oliwek. Naczynie z masą szczelnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 60 minut. Po upływie godziny masę należy podzielić na 10 równych części, uformować kajzerki i rozlokować na wcześniej przygotowanej blasze. Najlepiej położyć na niej specjalny papier do pieczenia, dzięki któremu nie przypalą się od spodu i nie przywrą do blachy. Bułki przykrywamy ściereczką i w takim stanie pozostawiamy na 45 minut. W międzyczasie roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego odrobinę mleka. Teraz pozostaje już tylko ponacinać kajzerki na szczycie, dokładnie nasmarować jajkiem i wstawić do piekarnika. Bułki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 225°C.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze