Zdrowe śniadania
DAMIESA • dawno temuAby dostarczyć naszemu organizmowi tego co najcenniejsze, śniadanie powinno być bogate w błonnik. To najważniejszy posiłek dnia, dlatego musi zawierać w sobie solidną dawkę witamin, aby dodać nam energii i jednocześnie pozostawić w żołądku lekkie uczucie sytości, które lekko „przystopuje” nas przed podjadaniem niezdrowych przekąsek w postaci batonów czy kalorycznych chipsów. Jak je skomponować, aby czuć się lekko, a jednocześnie dostarczyć bogactwa składników odżywczych?
Zdrowe pierwsze śniadanie
Wiele osób wychodzi z domu bez śniadania, zamieniając je jedynie na filiżankę kawy bez cukru, wypijanej pośpiesznie w drodze do pracy. Choć z pozoru zaoszczędza nam to sporo kalorii, wcześniej czy później może spowodować otyłość. Jak to możliwe? Otóż, jak się okazuje, takie postępowanie może doprowadzić do tego, że w południe nieoczekiwanie napadnie nas uczucie wilczego głodu, które najpewniej zakończy się spożyciem wysokokalorycznego posiłku. Do tego należy pamiętać o tym, że kawa wypłukuje z naszego organizmu magnez, więc w efekcie po jej długotrwałym i zbyt częstym spożywaniu możemy czuć się przemęczeni i zwiększy się nasza podatność na stres.
Tradycyjna poranna przekąska Brytyjczyków, czyli jajka smażone na bekonie, to produkty, które przyczyniają się do wzrostu cholesterolu, a do tego mogą szybko zaowocować szybkim przyrostem wagi. Znajdziemy tu np. smażoną na tłuszczu jajecznicę, boczek, ciężkostrawną fasolę i tosty z białego pieczywa. Słowem: same dietetyczne grzeszki. Jeśli zatem nie wyobrażamy sobie śniadania w postaci tradycyjnych kanapek i korci nas przygotowanie bardziej konkretnego posiłku, zdecydowanie lepszym pomysłem jest przyrządzenie omletu z warzywami oraz doprawionego ziołami. Z soli najlepiej zrezygnować, bo przyczynia się do zatrzymywanie wody w organizmie i w konsekwencji powoduje obrzęki ciała.
Jeśli jesteśmy na diecie, która wyklucza spożywanie pieczywa, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowaniemusli na mleku. Porcja mleka od rana dostarczy nam wapnia, a zawarte w mieszance składników orzechy usprawnią pracę mózgu. Warto do całości dodać także łyżkę otrąb owsianych, które zapewnią porcję błonnika i oczyszczą organizm z toksyn i złogów pokarmowych. Jeśli dorzucimy do tego garść owoców kandyzowanych, mleko nabierze lekko słodkiego smaku. Zamiast cukru zaś warto rozpuścić miód.
Zdrowe drugie śniadanie
Zanim wyjdziesz z domu, przygotuj posiłek, który spożyjesz koło godziny 12, kiedy Twój organizm poczuje przypływ głodu. Może to być pożywna sałatka, jogurt z ziarnami czy ryżowe wafle z musem owocowym. Wszystkie te przekąski nie spowodują tycia, a do tego pozwolą opanować Ci chęć podjadania wszystkiego, co wpadnie w ręce, by szybko pokonać uporczywe burczenie w żołądku. Jeśli zdecydujesz, że Twoje drugie śniadanie będą stanowić kanapki, postaraj się, aby były z ciemnego pieczywa lub w postaci sucharów, a zamiast łyżki majonezu czy ketchupu dodaj do nich garść zdrowych kiełków. Dla osób będących na ścisłej diecie najlepszym rozwiązaniem będą owoce.
Na liście produktów, które warto wkomponować do diety suszone śliwki, które ułatwiają przemianę materii oraz czerwone grejpfruty będące świetną metodą na odchudzanie. Oczyszczają one organizm ze szkodliwych substancji i przyspieszają trawienie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze