Wykonaj pyszną i zdrową zupę z soczewicy!

Czy wiedziałaś, że soczewica stanowi źródło wielu cennych dla organizmu aminokwasów? To właśnie z tego względu składnik ten cieszy się coraz większą popularnością w polskich gospodarstwach domowych. Wbrew pozorom soczewica powinna się znaleźć w diecie każdego człowieka, nie tylko wegetarianina. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić z niej fantastyczną zupę.

Soczewica nie tylko obfituje w białko, lecz także ważne dla organizmu witaminy oraz mikroelementy. Regularna obecność tego składnika w diecie może przyczynić się do redukcji problemów trawiennych, a także obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Do przyrządzenia zupy potrzebne ci będą:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- świeżo zmielony pieprz,
- 800 g posiekanych pomidorów,
- 225 g szpinaku,

- 375 g czerwonej soczewicy,
- 450 ml wody,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1,5 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżeczka kuminu,
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
- ½ łyżeczki curry.
I jak ci smakowała zupa z soczewicy? Jak dla mnie jest doskonała!

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze