Dobry chleb
DAMIESA • dawno temuChrupiący chleb z ciemną skórką i o pięknym zapachu to podstawa do stworzenia zdrowej kanapki. Niestety wypieki dostępne w sklepach nie zawsze niosą w sobie składniki odżywcze w czystej postaci. Coraz więcej z nich ma ulepszacze. Nie dajmy się zatem nabrać na ich ładny wygląd!
Rodzaje chleba
Zazwyczaj spotykamy żytni i pszenny. Najzdrowszy jest jednak chleb razowy produkowany na zakwasie. Świeży chlebpowinien charakteryzować się ładne przypieczoną skórką o gładkiej powierzchni. Powinna ona również być dość gruba. Chleby o cienkiej skórce to zwykłe „podróby”. Kolor w środku powinien być złocisty. Ważna jest także waga – te lekkie produkowane są na sztucznych składnikach, takich jak spulchniacze i polepszacze, które powodują, że masa jest jakby „napompowana”, ale jednocześnie pieczywo jest dość lekkie. Prawdziwy chleb ma swój właściwy ciężar. Do tego jego konsystencja jest dość zbita i po ugnieceniu szybko wraca do poprzedniej formy. Chleby „podróbki” dają się natomiast spłaszczyć do poziomu kartki i nie odkształcają się.
Kupując bochenek, zwróćmy uwagę na napisy na opakowaniu.Prawdziwy chleb jest wypiekany przy użyciu mąki, soli, drożdży i wody. Wszelkie oznaczenia zaczynające się od literki E świadczyć będą zatem, że produkt nie jest w 100% naturalny.
Słowem, lepiej kupować prawdziwe wypieki, a nie sklepowe wydmuszki!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze