Chleb domowy
KAROLINA • dawno temuPamiętasz niektóre z najbardziej przypominających ci błogie dzieciństwo zapachów? Jednym z nich na pewno jest aromat, jaki wytwarzany jest przez świeże pieczywo. I chociaż większość dietetyków uważa, że znacznie lepiej dla naszego zdrowia jest, gdy sięgamy po czerstwe bułeczki niż te dopiero co wyjęte z pieca, to jednak od czasu do czasu warto zjeść kawałek świeżego chleba bez choćby najmniejszych wyrzutów sumienia. Najlepiej jednak w takiej sytuacji sięgać po chleb domowy. To właśnie jego przygotowanie pozwoli ci na połączenie przyjemności z właściwą troską o zdrowie. Kiedy postanowisz samodzielnie upiec pieczywo, to właśnie ty zadecydujesz, jakich składników oraz jakiej jakości użyjesz. Nie trać zatem okazji i już teraz poświęć chwilę, by przeczytać poniższy artykuł. Dzięki niemu nie tylko dowiesz się znacznie więcej na temat zalet domowego pieczywa, lecz także poznasz sprawdzony przepis na znakomity chleb domowy.
Domowe pieczywo
Jeżeli jeszcze nigdy nie miałaś do czynienia z wypiekiem chleba, można wyciągnąć z tej sytuacji tylko jeden wniosek – nie poznałaś zalet prawdziwego domowego pieczywa. Poświęcenie czasu na upieczenie bułeczek albo okazałego bochenka nie jest wcale tak kosztowne, a korzyści, jakie możemy z tego tytułu osiągnąć, są trudne do określenia. Po pierwsze, decydując się na pieczenie chleba domowego,z pewnością użyjemy składników najlepszej jakości i w proporcjach najbardziej odpowiadających naszym gustom. Chodzi tu przede wszystkim o różnego rodzaju dodatki, jak chociażby ziarna albo płatki owsiane. Oprócz tego sami możemy także określić rozmiar potrzebnego nam pieczywa. Właściwa wielkość bochenka pozwoli nam uniknąć konieczności wyrzucania niezjedzonego pieczywa. Nawet jeżeli po dniu pozostanie ci jeszcze trochę bułek, możesz być pewna, że staną się one czerstwe, a nie będą pleśnieć, jak większość kupnego pieczywa. Trzeba także powiedzieć o tym, że wypiek tego rodzaju to nie tylko prosta czynność, ale swoisty rytuał, którego efektem jest niezmiernie przyjemny zapach połączony z wyśmienitym pieczywem. Jak upiec chleb w domu? Nie czekaj i zobacz, jak zrobić domowy chleb na zakwasie.
Przepis na domowy chleb
Do zrealizowania przepisu na domowy chleb będziesz potrzebowała:
- 1 kg mąki pszennej,
- 100 g mąki żytniej,
- 1 l wody,
- 1 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Pierwszym etapem jest przygotowanie zakwasu na chleb. W tym celu należy połączyć 1 garść mąki żytniej z taką samą ilością wody i odstawić całość w glinianym naczyniu w ciepłe miejsce. Taka mieszanka powinna dojrzewać przez pięć dni. Codziennie należy ją przemieszać i dodać ewentualnie odrobinę wody i mąki żytniej w takich samych proporcjach. Następnie do tak przygotowanego zakwasu należy dodać pozostałą część wody i mąkę pszenną, a także łyżeczkę soli. Ciasto wkładamy do oprószonej mąką blachy i po przykryciu ściereczką odczekujemy jeszcze około 5 godzin, aż wyrośnie. Następnie bochenek wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez około 40 minut. Na dół piekarnika ustawiamy naczynie z wodą, która sprawi, że chleb będzie chrupki i smaczny.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze