Jabłka w cieście
KAROLINA • dawno temu • 2 komentarzeBardzo trudne byłoby wskazanie kogoś, kto chociaż od czasu do czasu nie ma chęci na zjedzenie czegoś słodkiego. Nie ma w tym nic dziwnego, bo to właśnie smak słodki kojarzy się nam z czymś niezwykle przyjemnym, o czym mogą świadczyć sytuacje, w których chcemy okazać swoją sympatię, wręczając pudełko z pralinkami albo tabliczkę czekolady. Każdy jednak doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że jedzenie słodyczy wcale nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Istnieje jednak wspaniała alternatywa dla słodkości, jaką są zarówno świeże, jak i przetworzone owoce. Na sezon truskawkowy pozostaje nam jeszcze trochę poczekać, jednak z łatwością możemy wykonać w kuchni ciekawy przepis z tego, co znajdziemy w każdym sklepie spożywczym – wyśmienitych jabłek. Wystarczy poświęcić chwilę, by dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wykorzystać te zdrowe owoce w kuchni, a także poznać przepis na jabłka w cieście.
Potrawy z jabłek
Jabłka w ostatnim czasie zostały trochę wyparte z naszej diety przez egzotyczne owoce, po które możemy sięgać okrągły rok. Warto jednak choć trochę powrócić do tradycji kuchni polskiej i włączyć je na powrót do naszej diety. Nie jest to wcale trudne, ponieważ korzystając z nich, możemy przygotować wiele nieraz bardzo różnych potraw z jabłek. Na ich bazie uda się nam nie tylko upiec pyszne desery, lecz również stworzyć potrawy z mięsem. I tak, mówiąc o jabłkach w kuchni, możemy skusić się na zrobienie jabłecznika, placka z jabłkami, racuchów drożdżowych, ale także kaczki nadziewanej jabłkami. Oprócz tego, warto również powiedzieć o tym, że także jedzenie surowych owoców można urozmaicić poprzez dodanie do nich chociażby marchewki albo ususzenie ich, by zrobić zdrowe domowe chipsy. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, do jak wielu potraw dodawane są te owoce. Nawet ostry chrzan chętnie dodawany przez nas do mięs zawiera jabłko wydobywające jego smak. Ciekawym pomysłem na deser jest przygotowanie jabłek zapiekanych w cieście. Ich zrobienie wcale nie jest trudne, a jabłka pieczone w cieście mogą być najlepszym sposobem na to, by zmienić nawyki żywieniowe najbliższych. Nie czekaj zatem i zobacz, jak zrobić całe jabłka w cieście.
Przepis na jabłka w cieście
Do zrealizowania przepisu na jabłka w cieście będziesz potrzebowała:
- 20 dag masła,
- 25 dag mąki,
- 1 jajka,
- 1 łyżki śmietany,
- szczypty soli,
- 1 łyżki miodu,
- 10 dag jagód świeżych albo mrożonych,
- 8 dużych jabłek.
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać i połączyć z masłem, jajkami, śmietaną, solą i miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je pod przykryciem na około 2 godziny do zimnego miejsca. Pod koniec tego czasu obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Do środka jabłek wkładamy jagody. Możemy także dodać do nich cukier bądź miód. Następnie wyjmujemy ciasto, które należy rozwałkować i podzielić na kwadraty takiej wielkości, byśmy mogły zawinąć w nie jabłka. Na środku ciasta kładziemy owoc i łączymy końcówki ciasta na jego górze. W ten sposób przygotowane owoce pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25–35 minut.
Smacznego!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze