Tosty francuskie krok po kroku
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuKażda dobra gospodyni wie, że nawet z czerstwego chleba można wyczarować pyszne śniadanie. Mowa oczywiście o tostach francuskich. Jest to ciekawa alternatywa dla kanapek, których twoja rodzina ma już z pewnością dosyć. Aby zaspokoić wilczy apetyt dzieci i męża, potrzebować będziesz mniej niż 20 minut. Tosty francuskie podawać możesz z dowolnym dodatkiem – np. owocami, chociaż same w sobie także stanowią pyszną propozycję śniadaniową.
Z czego zrobić tosty francuskie?
Aby przygotować tosty francuskie, nie potrzebujesz niczego oprócz chleba i panierki, w skład której wchodzi głównie mleko i jaja. Po zanurzeniu kromki chleba w takiej mieszance wystarczy wrzucić ją na patelnię i przypiekać z obu stron. W ten sposób stanie się miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Do przygotowania tradycyjnych tostów francuskich potrzebować będziesz:
- 2 jaj,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 łyżki syropu klonowego (ewentualnie nieco więcej do polania),
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1/8 łyżeczki soli,
- 8 kromek chleba (najlepiej francuskiego) o grubości ok. 2–3 cm,
- masła klarowanego do smażenia.
Tosty francuskie posiadają lekko słodkawy smak, dlatego powinnaś pozwolić każdemu z domowników ozdobić jego powierzchnię wedle własnych upodobań. Wiele osób twierdzi jednak, że najlepiej smakują one z syropem klonowym, świeżymi owocami sezonowymi, np. jagodami czy malinami, i cukrem pudrem.
Jak zrobić tosty francuskie?
Wbij jajka do dużej miski i przy pomocy trzepaczki połącz z mlekiem, syropem klonowym, gałką muszkatołową, wanilią i solą. W przygotowanej w ten sposób panierce zanurzaj kolejne kromki chleba, przewracając je raz na jedną, raz na drugą stronę, aby równomiernie nasiąknęły mieszanką. Rozgrzej dużą, nieprzywierającą patelnię i rozpuść na niej 1 łyżkę klarowanego masła. Wyjmij chleb z panierki i przyłóż do boku miski, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Następnie ułóż kromki chleba na patelni. Podczas gdy część tostów będzie się podsmażała, pozostałe kromki chleba umieść w panierce. Podgrzewaj je z obu stron, dopóki nie uzyskają złocisto brązowego koloru. Tosty serwuj z malinami, jagodami, cukrem pudrem i syropem klonowym lub dowolnym innym składnikiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze