Dodajemy smaku – galeria przypraw
DAMIESA • dawno temuWyobrażacie sobie potrawy bez szczyptyprzypraw? Ja chyba nie. Ich umiejętne łączenie i znajomość technik dobierania do konkretnych posiłków, owocuje wyśmienitym smakiem, któremu trudno się oprzeć, więc warto posiąść niezbędną wiedzę na ten temat.
Oprócz tak sztandarowych propozycji jak cukier, sól, czy pieprz. Warto trochę miejsca poświęcić na inne przyprawy. Dziś przedstawiamy kilka z nich:
Kolendra – znana ze swoich właściwości leczniczych jest także chętnie stosowana w kuchni chińskiej i meksykańskiej. Ma korzenny aromat z pieprzową nutą i gorzki smak. Świetnie pasuje do wszelkich dań mięsnych np. wieprzowiny, czy dziczyzny. Może także służyć jako składnik kiszonek.
Szafran– mający zastosowanie przede wszystkim do sosów, zup i potraw z ryżu. Posiada charakterystyczny, ostry, korzenny smak, więc należy znać umiar w jego dodawaniu do posiłków. Warto wiedzieć, że to jedna z najdroższych przypraw świata. W dawanych czasach szafran składano w ofierze bogom.
Ostre papryczki chili– owoc używany jako przyprawa. Bardzo ostra, o niezwykle intensywnym smaku. Świetnie rozgrzewa, więc świetnie pasuje do potraw zwłaszcza zimą. Papryczki chili używać np. do spaghetti, sosów do kurczaka, dań mięsnych i warzywnych.
Wasabi– stosowany w kuchni japońskiej. Chrzan o bardzo silnym smaku, będący składnikiem np. sushi.
Oregano – spokrewniony z majerankiem, jest przyprawą stosowaną zwłaszcza w kuchni greckiej, hiszpańskiej i włoskiej. Nadaje się do dodawania smaku warzywom, mięsom, serom, zupom i rybom…a nawet niektórym alkoholom jak np. likierom. Jest niezastąpionym składnikiem dodawanym do pizzy i spaghetti.
Cynamon– zwany sypkim złotem. Dodawany jest do deserów, jabłek oraz np. wina, czy piwa (więc przyda się do zimowych przepisów na „grzańce”). Może także dodać unikalnego aromatu np. gulaszowi.
Którą z nich lubicie najbardziej?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze