Zacznij tydzień ze smakiem - duszony kurczak z pomidorami!
ISABELLE • dawno temuKurczak to pyszne i ciekawe danie, które można przyrządzać na wiele różnych sposobów, według niekończących się pomysłów. A co możemy zaproponować na już coraz bardziej chłodne, jesienne popołudnia i wieczory? Na rozgrzewkę dobry byłby kurczak w miodzie lub na ostro. Jednak chyba jeszcze nie jest tak zimno. Zatem – kurczak w pomidorach będzie interesującym przepisem!
To, co najlepsze w pomidorach
Jak wiadomo pomidor pomidorowi nierówny. Na straganie możemy kupić aż kilka odmian pomidorów. Mają zbliżoną zawartość substancji odżywczych, ale różnią się kształtem i smakiem. Te, które spotykamy najczęściej, to:
- okrągłe gruntowe – gatunek najpopularniejszy, bardzo soczyste, doskonałe na surowo i po ugotowaniu, najlepsze do przetworów;
- karłowate – mają bardzo intensywny smak i dużo soku, a przyrządzać można je na wiele sposobów;
- malinowe – są największe ze wszystkich, mają charakterystyczny kolor, zapach i smak, najlepsze na surowo;
- tak zwane bycze serca – wyróżnia je podłużny kształt i bardzo twardy miąższ, są też mniej soczyste i zawierają mniej pestek, natomiast smakiem zbliżone są do malinowych, choć mniej aromatyczne; dobre do sałatek i przetworów;
- koktajlowe – najmniejsze ze wszystkich odmian, pomidorki te bywają czerwone, żółte i pomarańczowe, a używa się ich głównie do dekoracji i wystawnych sałatek.
Jeśli chodzi o urodę i zdrowie, to nie ma nic lepszego, niż pomidory! Upiększają i odmładzają naszą skórę, gdyż zawierają w sobie antyutleniacze, które zapobiegają szybkiemu starzeniu się skóry. Dzięki nim nasza cera staje się gładsza i jędrniejsza. Zaleca się wypić jedną szklankę soku pomidorowego dziennie. Dodatkowo dla cery tłustej wskazane są maseczki pomidorowe, które można przygotować w domu. Należy zatem wymieszać miąższ z jednego pomidora z sokiem z jednej cytryny. Powstałą papkę trzeba nałożyć na twarz i zmyć letnią wodą po upływie około 20 minut. Co więcej, pomidory uskuteczniają walkę ze zbędnymi kilogramami. Warzywo to jest niskokaloryczne (15 kcal/100 g) i w 93% składa się z wody. Pomidory są bogatym źródłem błonnika, który skutecznie hamuje wilczy apetyt. Poza tym zawierają potas, wyróżniający się działaniem moczopędnym – w ten sposób ułatwiają usunięcie z organizmu nadmiaru wody. Dodatkowo wpływa uspokajająco, czyli redukuje stres! To idealne warzywo na nasze czasy.
Coś dobrego do zjedzenia z pomidorem
Pieczony lub smażony kurczak jest dobry, gdy nie musimy na przykład trzymać diety, lub gdy jesteśmy zdrowi. Dla wszystkich, którzy czują bądź wiedzą, że dziś jest czas na duszonego kurczaka, zapraszam do wykorzystania przepisu! Pyszny kurczak w pomidorach z pewnością nie zawiedzie nikogo!
Składniki:
- 800 g filetu z kurczaka,
- 500 g pomidorów,
- 150 ml wywaru (także z kostki),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki przecieru,
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka natki pietruszki (posiekanej),
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka skórki z cytryny,
- olej,
- cukier, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na tłuszczu, osączyć i odłożyć do miski. Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli, cebulę obrać i drobno posiekać, po czym wrzucić na olej pozostały po obsmażeniu mięsa i smażyć, aż cebula się zeszkli. Pokroić pomidory (wcześniej sparzone i pozbawione skórki) i dodać wraz z tymiankiem i majerankiem. Najlepiej użyć świeżych, posiekanych ziół. Oprócz wspomnianych ziół można także dodać inne, w zależności od indywidualnych preferencji – np. bazylię lub oregano. Odczekać 10 minut, a następnie obrać jabłko, usunąć z niego gniazdo, pokroić i dodać do całości. Następnie, zmieszać wywar i koncentrat lub przecier pomidorowy, połączyć z pomidorami i cebulą. Dodać mięso i dusić całość ok. 15 minut. Następnie, dla smaku dodać cukier, pieprz i sól. Wedle upodobań doprawić czosnkiem i skórką cytrynową. Dusić jeszcze przez chwilę. W podobny sposób przygotować można udka lub podzielonego na części kurczaka. Jedyną różnicą jest czas duszenia, który w takiej sytuacji należy przedłużyć. Nic trudnego, więc naprawdę warto spróbować!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze