Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian
ALICJA • dawno temuDietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu.
A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych
domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe i przede wszystkim
sycące. Zjawiskowo wyglądające pomidorowe pyszności to prawdziwa uczta dla
podniebienia. Zaskocz najbliższych prostym w przyrządzeniu bezmięsnym daniem,
nie tylko dla wegetarian.
Składniki:
- 8 dużych pomidorów
- 25 dag zmielonego, półtłustego twarogu,
- 3 jajka,
- 4 młode cebulki ze szczypiorem,
- mały słoiczek czarnych oliwek,
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- ½ łyżeczki sosu worcester,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia
Umyj pomidory, obetnij ich czubki i łyżeczką wydrąż środki. Ułóż
pomidory na sitku, aby wyciekł z nich sok. Do twarogu wbij jajka i utrzyj na
gładką masę. Do masy dodaj drobno posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, pokrojone
w plasterki oliwki oraz roztarty z solą czosnek. Dodaj do masy pieprz, sos worcester
i sok z cytryny. Zagęść bułką tartą. Przygotuj żaroodporne naczynie – wyściel je
folią aluminiową i posmaruj oliwą. Pomidory napełnij farszem i ułóż na folii.
Upiecz w piekarniku i podawaj z ciemnym pieczywem. Smacznym dodatkiem jest
sałatka z porów i selera naciowego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze