Bakłażany faszerowane
KAROLINA • dawno temuCzego w twojej kuchni na pewno nie powinno zabraknąć? Zgodnie z zasadami zróżnicowanej i zbilansowanej diety powinniśmy jeść niemalże wszystko, jednak bardzo duże znaczenie mają tutaj proporcje. Produktami, których jedzenie w dużych ilościach jest szczególnie zalecane przez dietetyków są warzywa znajdujące się na samym dole piramidy żywności. Są one nie tylko prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, lecz także nie spowodują, że będziemy miały do czynienia z kilkoma zbędnymi kilogramami. Jednakże warzywa to nie tylko ogórki, papryka, fasolka, kapusta czy marchew. Często zapominamy o istnieniu wielu innych ciekawych gatunków, do których zaliczyć trzeba przede wszystkim bakłażany. Problem jednak w tym, że nie zawsze wiemy, w jaki sposób możemy sprawić, by trafiły one na nasze talerze. Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany.
Co to jest bakłażan?
Na pewno już nie raz widziałaś bakłażana, a być może nawet miałaś niebywałą okazję spróbować potraw z jego udziałem. Posiada on bardzo charakterystyczny kolor, stąd też często określany jest mianem oberżyny. Poza tym cechuje go wydłużony kształt i zwężenie z jednej ze stron. Surowe warzywa mogą mieć gorzki smak, który eliminowany jest poprzez odpowiednie przygotowanie. Doradza się przede wszystkim płukanie i solenie bakłażana, co sprawia, że otwiera on przed nami bardzo wykwintny i złożony smak. Poza tym bakłażan dość mocno chłonie tłuszcz, dlatego też warto jest dodać do niego sól, w celu zredukowania tych niezbyt dietetycznych właściwości omawianego warzywa, a właściwie jagody. Jeżeli jednak korzystasz z purpurowej odmiany bakłażana, która jest u nas bardzo popularna, nie musisz stosować powyższych wskazówek. Jak smakuje bakłażan? Jest to produkt bardzo delikatny w smaku, a młode okazy bez żadnych wątpliwości możemy jeść w całości. Jak możemy sprawić, by trafił on na nasz talerz? Wystarczy, że przygotujemy faszerowane bakłażany. Doskonale komponujące się z mięsem świetnie nadają się na letni obiad. Jak przygotowaćbakłażany nadziewane? Już teraz zapoznaj się z przepisem na bakłażany faszerowane.
Przepis na faszerowane bakłażany
Do przygotowania nadziewanych bakłażanów będziesz potrzebowała następujących składników:
- 4 średniej wielkości bakłażany,
- 1 kubek kaszy kuskus,
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- mała puszka pomidorów,
- ser żółty,
- bułka tarta,
- 1 cebula,
- świeże liście bazylii,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy z niego miąższ. Kolejnym krokiem jest posolenie zarówno miąższu, jak i pozostałej części bakłażana, a także skropienie ich odrobiną soku z cytryny. Następnie należy ugotować kaszę kuskus albo ryż. W tym czasie obieramy i kroimy cebulę, którą następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kolejnym krokiem jest dodanie mięsa mielonego razem z pomidorami, solą, pieprzem i miąższem z bakłażana. W ten sposób powstałym farszem wypełniamy bakłażany, a następnie na wierzchu umieszczamy kaszę kuskus razem z posiekanymi liśćmi bazylii, a także całość wieńczymy odrobiną bułki tartej i sera żółtego. Tak przygotowane bakłażany umieszczamy w piekarniku na około 20 minut w temperaturze 180°C. Bakłażan faszerowany mięsemsmakuje najlepiej na ciepło zaraz po przyrządzeniu.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze