Domowe nalewki
KAROLINA • dawno temuAlkohol bez wątpienia podzielił ludzi na dwie grupy. Jedną z nich stanowią jego zagorzali zwolennicy, których to zamiłowanie do alkoholu prowadzi nawet do nałogu. Z drugiej strony mamy zupełnych abstynentów stroniących od trunków w jakimkolwiek wydaniu. I choć wiadomo, że picie alkoholu nie jest najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia i samopoczucia, to jednak spożywanie go w niewielkich ilościach z kontrolowaną częstotliwością może przynieść nam wiele przyjemności i chwilę błogiego odprężenia. Bo to właśnie szampan wieńczy nasze toasty, wino poprawia krążenia, a odrobina koniaku podnosi ciśnienie krwi. Jeżeli nie ufasz kupowanym produktom albo jeśli dużo słyszałaś o domowych nalewkach, lecz nie masz pojęcia, w jaki sposób się je wytwarza, przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz w nim odpowiedź na wiele nurtujących cię pytań.
Alkohole domowe
Samodzielne wytwarzanie napojów alkoholowych to zajęcie coraz częściej powracające do łask. To niezastąpiony sposób na zaimponowanie zaproszonym gościom, na których domowe jedzenie nie robi już większego wrażenia. To także świetna zabawa, ekscytujące oczekiwanie na rezultaty, a także satysfakcja ze smaku i jakości wytworzonych trunków. Jakie alkohole domowe możemy samodzielnie wyprodukować w domu? Niegdyś chyba największą popularnością cieszyła się produkcja bimbru, który królował na polskich stołach w czasach, kiedy trudno było o dobrej jakości wódkę. Dziś zdecydowanie częściej sięgamy po wina bądź nalewki domowe. Istnieje wiele propozycji ich przygotowania i produktów, jakimi można wzbogacać ich smak oraz aromat. Domowe wina z łatwością zrobisz z zebranych przez siebie owoców porzeczki, winogron, śliwek, truskawek, a nawet dyni. Mówiąc o domowych nalewkach na spirytusie także możemy wskazać szereg owoców, ziół czy wyrobów cukierniczych, które tworzą niepowtarzalne kompozycje. Zanim przedstawione zostaną niektóre przepisy na nalewki, wskazać trzeba niektóre główne ich rodzaje. Po pierwsze wyróżnia się nalewki owocowe na przykład malinówka, pigwówka, wiśniówka. Obok nich dużym powodzeniem cieszą się nalewki korzenne, ziołowe i miodowe. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób powstają, przeczytaj przykładowe przepisy na nalewki.
Przepisy na nalewki
Nalewki powstają zasadniczo w bardzo podobny sposób. Już sama definicja tego trunku określa go jako produkt wytworzony w wyniku macerowania, czyli zalania danych składników alkoholem, jakim najczęściej jest spirytus.
Nalewkę miętową przyrządza się z umytych, osuszonych i rozdrobnionych liści mięty albo też z olejku miętowego. Składniki te zalewa się spirytusem na około 2 dni, a następnie dodaje do powstałej mikstury cukier i cytrynę. Kolejnym krokiem jest rozlanie mikstury do butelek i oczekiwanie na osiągnięcie przez nią dojrzałości (co najmniej 2 tygodnie).
Nalewka z kukułek jest idealnym rozwiązaniem dla wielbicieli tych cukierków. Wytwarza się ją w podobny sposób jak miętówkę. Wystarczy zalać 1 kg kukułek litrem wody połączonej w równym stosunku ze spirytusem i poczekać, aż będzie gotowa do spożycia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze