Bazylia w kuchni
DAMIESA • dawno temuTa roślina z rodziny Jasnotowatych pochodzi z Indii. W czasach średniowiecza używano ją jako lek na gorączkę i przeziębienia. U nas ten rodzaj aromatycznej przyprawy dodaje się do szeregu potraw. Trzeba tylko wiedzieć w towarzystwie jakich składników czuje się ona najlepiej. Co do tego, że warto ją wkomponowywać w posiłki nie ma żadnych wątpliwości. Bazylia to bowiem zioło działające w służbie zdrowia!
Dobroczynne działanie bazylii
Nie od dziś wiadomo, że zioła w kuchni to sprawdzony sposób na to, jak na dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, kondycją, a także atrakcyjnym wyglądem skóry, włosów czy paznokci. Bazylia zawiera olejki eteryczne, karotenoidy oraz sole mineralne. Ten rodzaj zioła działa przede wszystkim zbawiennie na przewód pokarmowy i trawienny. Polecane jest ono zatem osobom ze słabą perystaltyką jelit, tendencjami do zaparć czy wzdęć. Bazylia usuwa skurcze żołądkowe i kolkę, zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, a także przynosi ulgę w wymiotach i nudnościach, więc warto ją mieć w domowej apteczce. Ten rodzaj zioła zbawiennie działa także na układ nerwowy. Ma właściwości uspokajające w stanach nadmiernej pobudliwości czy rozdrażnienia. Świetnie sprawdza się także jako lek na uporczywe migreny czy bezsenność. Bazylia jest również ziołem polecanym w kuracjach odchudzających. Pomaga bowiem skutecznie pozbywać się nagromadzonych w organizmie szkodliwych toksyn, poprawia przemianę materii oraz pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, co przyczynia się z czasem do stopniowej redukcji masy ciała i jednocześnie zapobiega otyłości. Do tego jedzenie świeżych listków bazylii działa pozytywnie na zęby. Jej soki wpływają bowiem przeciwpróchniczo i antybakteryjnie. Co więcej, bazylia działa także pobudzająco, więc jej spożywanie sprawia, że wraca utracona energia i siły witalne.
Bazylia jako dodatek do potraw
Ten rodzaj aromatycznej przyprawy szczególnie dobrze sprawdza się dodany do sałatek. Świetnie komponuje się w zestawieniu z pomidorem, serem żółtym czy pieczonym mięsem. Bazylia idealnie wydobywa także smak cukinii czy bakłażanów. Dobrze smakować będzie również dodana do grzybów czy fasoli. Świetnym pomysłem jest też włączenie tego zioła do sałatek. W towarzystwie sera feta czy oliwek będzie dodawała takiej lekkiej przekąsce lepszego aromatu, nadając korzenno-balsamiczną woń, która rozpieszcza zmysły. Na śniadania zamiast soli do jajecznicy, warto dodać do niej poszatkowaną bazylię, która nada jej niebywałego smaku i lekko zaostrzy apatyt.
Co ciekawe, bazylię warto także dodawać do sosów czy zup. Gorąca temperatura sprawia, że uwalnia ona swój ostrzejszy smak, co dodaje im bardziej wyrazistego aromatu.
Bazylia świetne zastępuje także miętę jako dekoracja dań z ryżu czy makaronu. Ponadto świetnie sprawdza się również w zestawieniu z innymi przyprawami takimi jak np. czosnkiem, estragonem czy szałwią.
W kuchni szczególnie chętnie stosowany jest olejek bazyliowy, który można wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy zalać świeże listki bazylii olejem słonecznikowym, by uzyskać niezwykle aromatyczny dodatek kulinarny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze